Franţa susţine candidatura şefului Băncii Italiei, Mario Draghi, la preşedinţia BCE

Autor: Marius Oncu - Mediafax 26.04.2011

Franţa susţine candidatura guvernatorului Băncii Italiei, Mario Draghi(foto), la conducerea Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat, marţi, preşedintele francez Nicolas Sarkozy, aflat în vizită la Roma, transmite Reuters.

"Franţa va fi foarte încântată să susţină un italian la preşedinţia BCE", a spus Sarkozy într-o conferinţă de presă comună cu premierul italian Silvio Berlusconi.

Potrivit unor surse europene citate de Reuters în aprilie, şansele lui Draghi de a prelua conducerea BCE au crescut în ultima perioadă, unii oficiali din zona euro considerând că înlocuirea în toamnă a şefului BCE, Jean-Claude Trichet, cu guvernatorul Băncii Italiei este aproape "o afacere încheiată". Oficialii europeni au afirmat că nu a apărut o alternativă viabilă pentru Draghi după ce candidatul cu cele mai mari şanse, Axel Weber, guvernatorul Băncii Germaniei, s-a retras în urmă cu aproximativ două luni.

Mandatul de opt ani al lui Trichet la conducerea BCE se încheie la sfârşitul lunii octombrie, iar un succesor ar trebui să fie stabilit până la finele lunii iulie, însă procedura ar putea dura mai mult.