BNR nu vrea dobânzi prea mari la lei, chiar dacă inflaţia e ridicată

Autor: Razvan Voican 26.04.2011

Banca Naţională a intervenit vineri pe piaţa monetară pentru a calma dobânzile interbancare injectând aproape 866 mil. lei printr-o operaţiune repo pe cinci zile (lichidităţi contra titluri de stat) la care au participat şase bănci. BNR a utilizat astfel dobânda de politică monetară de 6,25% în a treia operaţiune de acest tip realizată în 2011.

Intervenţia băncii centrale a avut loc în contextul în care dobânzile la lei pe termene scurte urcaseră spectaculos ca urmare a cererii mai mari de lichiditate pentru plăţile la bugetul de stat specifice lunii aprilie, dar şi a finalului de perioadă de constituire a rezervelor minime obligatorii de către băncile comerciale.

Astfel rata ROBOR pe o zi sărise de la 2,8% joi, la 6,39% vineri. O creştere substanţială a înregistrat şi ROBOR la o lună, care a ajuns la 5,56%, dar dobânzile pe trei şi şase luni au rămas relativ stabile.

În pofida operaţiunii de vineri, astăzi dobânzile pe termen scurt au rămas ridicate pe piaţa monetară, ratele pe o zi sau pe o săptămână situându-se la peste 6% pe an. De asemenea, ROBOR la o lună este cu aproape un punct procentual mai sus faţă de joia trecută.

Dobânzile ridicate încurajează tendinţa de apreciere a leului în raport cu euro care persistă deja de câteva luni şi pe care BNR se plânge că nu o poate contracara. Încercarea de reducere a dobânzilor de pe piaţă s-ar înscrie tocmai în această direcţie.