Gherghina: Deficitul bugetar pe 2010, calculat pe metodologia europeană ESA 95, ar putea ajunge la 6,8%-6,9% din PIB

Autor: Claudia Medrega 26.04.2011

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina a declarat astăzi că deficitul bugetar pe 2010, calculat pe metodologia europeană ESA 95, ar putea ajunge la 6,8%-6,9% din PIB, după includerea situaţiilor financiare ale celor două companii de stat CFR Infrastructură şi Termoelectrica, faţă de nivelul raportat oficial, anterior, de 6,4% din PIB.

Potrivit unor surse de pe piaţă, cele două companii de stat nu-şi închiseseră bilanţurile pe 2010 până la data la care Ministerul Finanţelor a transmis cifrele la EUROSTAT, şi cum au pierderi mari includerea lor duce la un deficit bugetar mai mare.

FMI şi Comisia Europeană au cerut Ministerului Finanţelor ca din acest an să treacă în sfârşit la aplicarea metodologiei comunitare privind statisticile bugetului general consolidat. Această trecere implică şi includerea situaţiilor financiare ale mai multor companii de stat. Cum acestea înregistrează pierderi mari, vor rezulta niveluri mai mari ale deficitului bugetar al României, devenind şi mai dificilă încadrarea în ţintele despre se discuta anterior.

Din cauză că metodologia "cash" folosită până în prezent nu lua în calcul şi arieratele statului (inclusiv pe cele companiilor de stat), datele privind nivelul deficitului bugetar nu erau tocmai concludente şi nici comparabile la nivel european.

Astfel, pe modelul ESA 95, deficitul bugetar a fost estimat de EUROSTAT la 8,6% din PIB în 2009, net mai mare faţă de raportarea "cash" a autorităţiilor române, de 7,2% din PIB. În 2008, deficitul bugetar a fost de 5,7% din PIB pe modelul ESA 95 faţă de 4,9% din PIB pe cash.

Analiştii au avertizat de mai multe ori că Ministerul Finanţelor îndeplineşte ţintele de deficit bugetar angajate cu FMI pe seama acumulării de arierate către sectorul privat. Evident, şi FMI cunoştea această realitate, însă în contextul abordărilor "îngăduitoare" de pe parcursul ultimului acord, nu a discutat în mod public această problemă, mulţumindu-se să insiste pe chestiunea eliminării arieratelor - problemă rămasă nerezolvată până la finalul acordului de doi ani.

De-abia acum Finanţele ar trebui să aibă finalizată o situaţie completă a facturilor neachitate de către stat şi companiile sale la sfârşitul lui 2010 şi să adopte un plan de eliminare a datoriilor.