În 5 ani, SUA şi China se apropie la PIB ca putere de cumpărare

Autor: Catalina Apostoiu 26.04.2011

Potrivit Fondului Monetar Internaţional, peste cinci ani SUA îşi vor pierde statutul de cea mai mare putere eco­nomică a lumii, iar următorul preşedinte al Statelor Unite va conduce o economie aflată pe locul doi, după China, potrivit CNN.

Potrivit cifrelor FMI, PIB-ul Chinei calculat după paritatea puterii de cumpărare (PPC) va avansa de la 11.200 de miliarde de dolari în 2011 la 19.000 mld. dolari în 2016. În aceeaşi perioadă, economia americană va trece de la nivelul de 15.200 mld. dolari la cel de 18.800 mld. dolari.

Totuşi, un analist al FMI arată că totul depinde foarte mult de indicatorii folosiţi pentru compararea dimensiunilor celor două economii.

"FMI consideră că PIB în termenii parităţii puterii de cumpărare nu reprezintă cel mai potrivit factor de raportare a dimensiunii relative a ţărilor la economia mondială", se arată într-o declaraţie a FMI. "PIB nominal reprezintă o com­pa­ra­ţie mai relevantă. Din această perspectivă, economia ame­ri­ca­nă este în prezent cu 130% mai mare decât cea chineză şi va devansa în continuare economia Chinei cu 70% până în 2016."

Conform altor indicatori, cum ar fi PIB-ul pe cap de locuitor ca proporţie din PIB, SUA se vor afla înaintea Chinei mulţi ani de-acum încolo.