Cuzman le-a suspendat voturile acţionarilor care au cerut dividende mai mari la SIF1

Autor: Andrei Chirileasa 26.04.2011

Conducerea SIF Banat-Crişana (SIF1) a stabilit că cele 16 fonduri de investiţii care au semnat propunerea de majorare a dividendelor introdusă pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) acţionează în mod concertat şi le-a limitat drepturile de vot cumulate la 1%.

Cele 16 fonduri deţin cumulat circa 6,95% din acţiunile SIF1, iar conducerea SIF a suspendat drepturile de vot aferente unui pachet de 5,95% din acţiuni. Suspendarea drepturilor de vot se realizează pro-rata, proporţional cu pachetele de acţiuni deţinute de fiecare fond.

Pe lista fondurilor se află unii dintre cei mai mari investitori străini de pe Bursă precum East Capital, Boradhurst şi ING, dar şi fonduri mutuale sau de pensii locale administrate de grupuri concurente. Fondurile mutuale BT Maxim şi Carpatica Stock sunt administrate de Banca Transilvania, respectiv Carpatica, iar fondul de pensii AZT Viitorul Tău (administrat de Allianz) este concurent cu fondul Vital, administrat de BT Aegon.

Conducerea SIF Banat-Crişana susţine însă că a aplicat litera legii în stabilirea acţiunii concertate pe baza căreia a suspendat drepturile de vot.

"Articolul 2 din legea 297, punctul 23, spune clar că acţionarii care au o politică comună faţă de un emitent acţionează în mod concertat. Politica de dividend este o politică semnificativă care are impact asupra rezultatelor companiei. Toţi aceşti investitori au semnat pe aceeaşi listă, susţinând acelaşi text al propunerii şi oferind aceeaşi motivaţie. Grupul Raiffeisen, care a venit cu o propunere separată nu a fost concertat", a explicat Ioan Cuzman, preşedintele SIF Banat-Crişana.

De cealaltă parte, investitorii spun că susţinerea aceleiaşi propuneri nu înseamnă acţiune concertată şi cer Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) să intervină pentru a clarifica situaţia.

"Acţiune concertată înseamnă un acord scris între acţionari privind o strategie comună în raport cu compania. Aici este vorba despre mai mulţi acţionari care susţin o propunere în raport cu SIF Banat-Crişana. Dacă nu am fi semnat toţi, nu s-ar fi întrunit acel 5% pentru introducerea pe ordinea de zi a AGA. Ne vom adresa CNVM de la care aşteptăm clarificarea acestei situaţii", a declarat Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management, administratorul fondului BT Maxim.

Grupul de fonduri susţine majorarea dividendului brut la 0,103 lei/acţiune, faţă de propunerea Consiliului de Administraţie al SIF, de 0,06 lei/acţiune. AGA se va desfăşura cel mai probabil joi, 28 aprilie, la a doua convocare, fiind aproape imposibil ca la prima convocare (miercuri 27 aprilie) să fie întrunit cvorumul necesar, în condiţiile în care conducerea SIF a suspendat drepturile de vot pentru 19% din acţiuni.

Cele mai multe voturi suspendate (reprezentând 13,8% din acţiuni) aparţin unui grup de 23 de investitori prezumaţi că acţionează în mod concertat cu Banca Transilvania. De pe listă fac parte Horia Ciorcilă, preşedintele BT, o serie de firme din grup, câteva firme off-shore din Cipru, dar şi fondul BT maxim, care a fost concertat şi în celălalt grup. Fondul BT Maxim deţine aproape 1% din acţiunile SIF Banat-Crişana, iar practic voturile sale au fost suspendate de două ori.

Cum defineşte legea "acţiunea concertată"

Persoane care acţionează în mod concertat sunt două sau mai multe persoane, legate printr-un acord expres sau tacit, pentru a înfăptui o politică comună în legătură cu un emitent. Până la proba contrară, următoarele persoane sunt prezumate că acţionează în mod concertat:

a) persoanele implicate;

b) societatea-mamă împreună cu filialele sale, precum şi oricare dintre filialele aceleiaşi societăţi-mamă între ele;

c) o societate comercială cu membrii consiliului său de administraţie şi cu persoanele implicate, precum şi aceste persoane între ele;

d) o societate comercială cu fondurile ei de pensii şi cu societatea de administrare a acestor fonduri.