Care sunt cele mai bune malluri pentru retaileri

Ziarul Financiar 27.04.2011

Centrele comerciale din Bucureşti cu cele mai bune vânzări în 2010 au fost Cotroceni Park, Băneasa Shopping City şi Bucureşti Mall, din Vitan, potrivit unui sondaj realizat de firma de consultanţă imobiliară Colliers International în rândul a peste 100 de retaileri care operează cel puţin trei magazine în mallurile din Capitală.

Cotroceni Park, ai cărui administratori au raportat pentru anul trecut vân­zări de 164 de milioane de euro, a fost desemnat de către retaileri drept proiectul cu cele mai bune vânzări, următoarele poziţii fiind ocupate de către Băneasa Shopping City şi Bucureşti Mall, considerate de către retaileri "foarte aproape unul de altul" ca nivel de vânzări.

Proiectele Unirea Shopping Center şi Plaza România, din Militari, închid clasamentul primelor cinci proiecte din Bucureşti.

Situaţia s-a schimbat faţă de anul 2009, când proiectele mai vechi dominau piaţa. "În 2009, Unirea Shopping Center şi Bucureşti Mall au ocupat primul, respectiv al doilea loc, în timp ce Băneasa Shopping City ocupa locul trei, iar Plaza Romania şi AFI Pa­lace dis­putau locurile 4-5", arată analiştii Colliers.

În ţară mallurile cu cele mai bune vânzări se află în Constanţa (City Park), Cluj (Iulius Mall şi Polus Center) şi Timişoara (Iulius Mall), potrivit aceleiaşi surse. Retailerii au avut evo­luţii variate în cel de-al doilea an de recesiune, astfel că ceva mai mult de 50% dintre companiile care au participat la sondaj spun că au înregistrat vânzări în creştere, cu până la 30%, în timp ce restul firmelor fie au stagnat, fie au înregistrat scăderi.

Diferenţele de vânzări între cele mai bune malluri din Bucureşti faţă de cele din ţară au început să scadă, astfel că dacă în 2009 se putea vorbi de un avans al Capitalei de 40% în ceea ce priveşte cifra de afaceri pe metru pătrat, anul trecut diferenţa s-a redus la 25%.

Top 3 malluri

1. Cotroceni Park

2. Băneasa Shopping City

3. Bucureşti Mall - Vitan