Ben Bernanke, cel mai puternic bancher central din lume, va susţine prima conferinţă de presă din istoria Fed

Autor: Alexandru Matei 27.04.2011

Ben Bernanke va deveni astăzi primul preşedinte al băncii centrale americane (Fed) care va susţine o conferinţă de presă după întânirea lunară a membrilor conducerii instituţiei, scrie Fox Business.

Acest eveniment are o însemnătate aparte pentru că Bernanke este cel mai important bancher central din lume şi fiecare vorbă a sa sau fiecare gest poate crea turbulenţe pe pieţele financiare.

Începând cu 21:15, ora României, Bernanke va ţine un discurs timp de 10-15 minute, după care va primi întrebări de la jurnalişti. Conferinţa va dura până la 45 de minute, asemeni celei organizate de Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene.

Riscurile la care se expune Bernanke apărând în faţa reporterilor sunt mari, comentează Fox Business. Doar prin faptul că va deschide gura, el riscă să transmită un mesaj care să fie interpretat greşit. Poate da accidental detalii cu privire la planurile conducerii băncii. Chiar şi gesturile sale vor fi atent analizate, traderii căutând mişcări sau expresii faciale care să "trădeze" deciziile viitoare cu privire la ratele dobânzii sau o eventuală îngrijorare cu privire la evoluţia inflaţiei.