Două companii de stat mută deficitul bugetar al României

Autor: Mihaela Claudia Medrega 27.04.2011

CFR Infrastructură şi Termoelectrica, companii de stat cu pierderi istorice, sunt în miezul scandalului iscat de rezervele exprimate de UE privind calculul deficitului bugetar şi al datoriei publice ale României pe 2010, ministrul finan­ţelor Gheorghe Ialomiţianu descoperind cu aceas­tă ocazie că societăţile în cauză nici nu ar fi depus bilanţurile pe 2007-2008.

Surse participante la şedinţa de ieri a Guvernului au declarat agenţiei Mediafax că Ialomiţianu i-a spus premierului că are informaţii "foarte grave", potrivit cărora bugetele din 2007 şi 2008 ale celor două companii nu au fost aprobate de Guvern. "Am trimis Corpul de Control al ministerului", a spus ministrul.
EUROSTAT, serviciul statistic al Comisiei Europene, a anunţat marţi că are rezerve privind cifrele referitoare la deficitul bugetar al României pe 2010, invocând incertitudini privind impactul includerii situaţiilor financiare ale unor companii publice în calculul deficitului bugetar după metodologia comunitară ESA 95. Deficitul real ar putea urca de la 6,4 la 6,9% din PIB.
Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a declarat ieri că o echipă de experţi ai EUROSTAT va veni la Bucureşti la sfârşitul lunii mai pentru a discuta despre deficitul pe 2010, iar astfel de vizite s-ar putea repeta în iunie şi iulie.