Cuprul de devenit mai preţios decât aurul

Autor: Catalina Apostoiu 27.04.2011

Pe fondul cererii în creştere puternică de cupru la nivel mondial, câştigurile obţinute din tranzacţiile cu acest metal le-ar putea devansa pe cele legate de tranzacţiile cu aur, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

"Cuprul ar putea fi noul aur. Perspectivele pe termen lung pentru metalele de bază sunt bune", declară Pinaki Rath, managing director în cadrul Gold Matrix Resources.

El remarcă faptul că riscul majorării ratelor dobânzii în con­diţiile trecerii economiilor lumii de la politicile monetare relaxate adoptate pe perioada crizei financiare la condiţii mai nor­male ar putea limita creşte­rea preţului aurului, în timp ce ape­titul pentru cupru ar urma să susţină avansul preţului aces­tuia.

Atât preţul cuprului, cât şi cel al aurului au atins maxime re­cord în acest an. Cuprul a atins un nivel fără precedent de 10.190 $/tonă în februarie, în timp ce preţul spot al aurului a urcat până la un nivel record de 1.518,10 $/uncie (53,6 $/gram) la începutul acestei săptămâni.

Cererea în creştere venită din partea unor economii emer­gen­te cum ar fi China, care con­su­mă în prezent 40% din pro­duc­ţia mondială de cupru, sau apro­ximativ 8 milioane de tone, va menţine preţurile la un ni­vel ridicat, în timp ce companiile miniere încearcă să ţină pasul.

Estimările sunt diferite, însă analiştii anticipează că cererea de cupru va depăşi oferta cu 300.000, până la un milion de tone în acest an.

Atât pieţele cuprului, cât ale aurului au înregistrat re­ve­niri puternice de la minimele atinse după căderea băncii de in­ves­ti­ţii americane Lehman Brothers, preţul cuprului înre­gis­trând o creştere de trei ori de la minimele atinse în decembrie 2008, de sub 3.000 $ pe tonă. Preţul aurului a înregistrat o creştere mai modestă, de 120% în aceeaşi perioadă.

Richard Longsley, investitor în acţiuni ale companiilor miniere, declară că multe companii din acest sector încearcă să găsească modalităţi de a se diversifica, iar producătorii de cupru sunt cei favoriţi.