Cum explică şeful ACIS absorbţia slabă a fondurilor structurale: după tăierea salariilor, angajaţii autorităţilor de management rup uşa la 16:30

Autor: Liviu Chiru 28.04.2011

Plăţile efective făcute de Guvern în contul proiectelor contractate pe fonduri europene totalizau pe 22 aprilie 2,3 miliarde de euro, adică numai 11,6% din totalul sumelor disponibile în alocarea 2007-2013.

Până la sfârşitul anului Autoritatea de Coordonare a Instrumentelor Structurale (ACIS) şi-a planificat mai mult decât o dublare a ratei de absorbţie, până la 25%, însă măsurile avute în vedere se concentrează pe reducerea birocraţiei, fără să fie hotărâte până acum modificări radicale ale modului de funcţionare.

Cătălin Vătafu, şeful ACIS, justifică rata slabă de absorbţie prin derularea greoaie a autorizării plăţilor, dar şi prin lipsa de motivare a angajaţilor autorităţilor de management.

"Măsurile de austeritate adoptate anul trecut au avut un recul şi asupra angajaţilor autorităţilor de management. Înainte stăteau cu voie bună la birou până la ora şapte, acum patru şi jumătate rup poarta", a spus Vătafu în cadrul unui seminar pe tema absorbţiei fondurilor structurale organizat de UniCredit Ţiriac Bank.

Recent, ACIS a fost trecută din subordinea Ministerului Finanţelor în coordonarea directă a primului-ministru. Odată cu acest transfer, conducerea ACIS a fost preluată de Vătafu, consilier al premierului. El spune că Guvernul a aprobat săptămâna aceasta un plan cu şapte direcţii principale pentru fluidizarea absorbţiei fondurilor structurale, însă nu a prezentat detalii specifice.

"Trebuie să fie o diviziune a muncii între autorităţile statului. Să nu mai fie aceleaşi documente verificate de mai multe ori", spune Vătafu.