Iisus are ochii albaştri ca marea, sau trei minute în Paradis/ de Daniel Nicolescu

Autor: Daniel Nicolescu 28.04.2011

Afirmaţia categorică despre culoarea ochilor Mântuitorului îi aparţine unui puşti american, pe nume Colton Burpo, acum în vârstă de 11 ani (vezi foto, împreună cu familia). Pe când avea doar patru ani, în urma unei crize de apendicită, era să moară pe patul de spital. Operat în ultimă clipă, băiatul şi-a revenit şi, după alte 17 de zile de spitalizare s-a întors în sânul familiei. Odată vindecat, a început să le povestească alor lui (întâmplător sau nu, tatăl său, Todd Burpo, este pastor) cum, atunci când zăcea pe masa de operaţie, a făcut un voiaj dus-întors (3 minute cu totul) până în Paradis. La plecare, după ce şi-a ieşit din trup, a apucat să-şi vadă părinţii stând în preajma patului său şi rugându-se.

Povestea lui Colton i-a părut la început cam năzdrăvană până şi tatălui său, Todd Burpo. Puştiul istorisea cum a văzut tronul ceresc (uriaş de-a dreptul), cum l-a întâlnit pe Iisus (îmbrăcat în alb şi violet, cu barbă şi un "cal-curcubeu") şi pe Sfântul Ioan Botezătorul. Pe măsură ce au trecut anii, micuţul a început să dea şi alte detalii. Paradisul ar fi, cică, scăldat în miriade de culori, acolo nu e niciodată întuneric, iar porţile sunt din aur încrustat cu perle. Toată lumea are aripi (de dimensiuni diferite), cu excepţia lui Iisus "care urcă şi coboară ca un lift". Toată lumea e tânără şi nu poartă ochelari, iar anumiţi îngeri sunt dotaţi cu săbii, ca să-l împiedice pe Satan să pătrundă în grădina raiului.

Cum spuneam, povestea a fost privită cu scepticism de părinţii lui Colton, dar asta numai până în momentul când micuţul a început să dea detalii despre întâlnirea printre norişori cu sora lui, venită să-l îmbrăţişeze. "Nu-i aşa, şi-a întrebat el mama, că ai avut un bebeluş care ţi-a murit în burtă?" Într-adevăr, Sonja Burpo făcuse un avort spontan înainte de venirea pe lume a lui Cotlon şi nu vorbise absolut niciodată despre acest incident, nici fiului ei, nici altora. Detaliile despre călătoria cerească încep să se înmulţească, Colton descrie întâlnirea cu bunicul său, apar amănunte despre stigmatele hristice (niciodată aduse în discuţie de Todd), aşa încât pastorul prinde să creadă în realitatea naraţiunii. Până într-atât încât începe să-i citeze experienţele de "life after death" în predicile sale sau în orele de catehism. Din vorbă în vorbă, intră în legătură cu un agent literar şi apoi cu faimosul "negru" al lui Sarah Palin, Lynn Vincent, care repovesteşte repovestirile tatălui într-un volumaş intitulat "Heaven Is for Real" (foto 2).

În ciuda faptului că astfel de basme curg noian şi sunt băgate doar arareori în seamă, cartea (probabil sub influenţa faptului că povestea aparţine unei fiinţe inocente, care nu avea cum să procedeze la o mistificare) stă de trei luni în fruntea topului celor mai vândute cărţi din SUA (cf. New York Times). Până acum, un milion cinci sute de mii de exemplare. Dacă nu credeţi, puteţi cerceta.