Aventurile unui cititor ZF pentru deschiderea unei PFA

Autor: Livadariu Andreea 28.04.2011

Pe parcursul campaniei "Debirocratizaţi economia" iniţiată săptămâna trecută, Ziarul Financiar a prezentat cât este de greu pentru un român să devină persoană fizică autorizată, arătând că spre deosebire de situaţia din Marea Britanie şi Polonia, în România este nevoie de cel puţin şase cozi la ghişee şi opt acte. Citiţi astăzi aventurile unui cititor ZF care a vrut să deschidă o PFA pe traduceri.

"Am 43 de ani, sunt în şomaj de 7 luni şi nu am niciun sprijin din exterior. Am fost la Registrul Comerţului să aflu condiţiile pe care ar trebui să le îndeplinesc pentru a deveni PFA ca traducător", ne spune doamna Anca Moraru.
"Ce glumă sinistră!! Cică au acolo o cameră de consultanţă pentru cetăţeni. Domnul de la biroul din stânga nici nu a vrut să mă lase să deschid gura cu întrebările, pe motiv că în biroul respectiv se intră doar după ce ai în mână toate actele, conform listei pe care o iei de la alt ghişeu", mai spune cititoarea noastră.

Într-adevăr, pentru a fi primit la Biroul de Asistenţă, unde se intră pe baza unui bon de ordine, o persoană care vrea să devină persoană fizică autorizată trebuie să stea mai întâi la rând la biroul de informaţii, pentru a ridica lista cu actele necesare şi formularele tip, aceasta în cazul în care persoana respectivă nu a descărcat deja formularele de pe internet.

"L-am deranjat totuşi, spunându-i pe nerăsuflate că sunt traducător autorizat şi că înainte să încep nebunia cu alergatul după acte, vreau să aflu condiţiile, ceea ce e LOGIC!!", continuă Moraru. Răspunsul? "<<Noi nu dăm aici consultanţă juridică!>> Oamenii ăştia lucrează împotriva noastră, pe banii noştri?!?!", se întreabă indignată cititoarea ZF. "Într-un final, mi-a spus sec (funcţionarul de la ghişeu n. red.) că NU pot deveni PFA, pentru că mă încadrez sub nu ştiu ce lege specială şi că oricum, trebuie să am dovada vechimii în munca respectivă!! (...) Nu mi-a dat nicio altă informaţie."

Legat de posibilitatea de a se îndrepta către o firmă de consultanţă care să facă toate demersurile pentru deschiderea unei PFA, cititoarea ZF spune: "Un birou de avocatură care spune că s-ar ocupa de acte îţi cere minimum 1.000 de lei, dar nimeni nu îţi explică înainte care sunt condiţiile. Pentru că poate eu plătesc consultantul, iar acesta îmi pune la final actele în braţe şi îmi zice că de fapt nu îndeplinesc nu ştiu ce condiţie."

Concluzia comentariului primit pe adresa redacţiei de la cititoarea ZF, a fost: "T0TUL ESTE GÂNDIT ŞI APLICAT ÎMPOTRIVA CETĂŢEANULUI ÎN ŢARA ASTA??????"