Spargerea serverelor Sony PlayStation loveşte puternic în clienţii companiei: Reţeaua va fi funcţională de-abia după o săptămână

Autor: Ştefan Vrabie 28.04.2011

Proprietarii de PlayStation nu vor putea să joace online până miercuri, a avertizat Sony în urma unei breşe în reţeaua lor din parte unor hackeri, scrie cotidianul The Telegraph.

În cea mai recentă actualizare de pe blog-ul PlayStaion este scris: "Angajaţii noştri au lucrat zi şi noapte pentru a restabili operaţiunile cât mai repede posibil şi aşteptăm să avem unele servicii în funcţiune în termen de o săptămână începând de ieri".

Reţeaua PlayStation şi serviciul de muzica online Qriocity au fost închise începând cu 20 aprilie, atunci când a fost detectată breşa din sistem.

Hackerii au furat datele a peste 77 de milioane de utilizatori, inclusiv nume, adrese, adrese de email, datele de naştere şi parolele.

Într-o declaraţie făcută azi de oficialii companiei, au spus că au început să transfere toate datele infrastructurii reţelei "spre o locaţie nouă şi mai securizată", ca răspuns la raid-ul hackerilor. "Vrem să fie foarte clar că operaţiunile vor fi reluate când vom fi încrezători că reţeaua este securizată". Sony, de asemenea, a recunoscut astăzi că datele cu caracter personal nu erau criptate, aşa cum experţii în securitate au suspectat încă de la primele declaraţii ale companiei în legătură cu breşa.

Joseph Bonneau, un cercetător de la Universitate din Cambridge Computer Laboratory, a declarat că "parolele, în special, ar fi trebuit să fie criptate, deoarece utilizatorii de cele mai multe ori folosesc aceleaşi fraze memorabile pe multiple servicii". Baza de date cu informaţiile privind cardurile de credit a fost separată şi criptată, potrivit oficialilor Sony, care după ancheta efectuată nu au găsit nici o dovadă că ar fi fost atinsă.

Compania Sony a trimis şi un mesaj către clienţii din România, în legătură cu incidentul. "Deşi serviciile PlayStation Network nu sunt complet operaţionale în România, dorim să vă informăm cu privire la motivele întreruperii temporare pentru serviciile PlayStation Network şi Qriocity. Întreruperea a fost cauzată de o breşă de securitate, între 17 aprilie şi 19 aprilie, 2011, care a compromis informaţiile despre utilizatorii PlayStation Network şi Qriocity".