Ce fac băncile cu un bloc de 100 de apartamente în insolvenţă

Autor: Cristi Moga 28.04.2011
Bank of Cyprus a decis scoaterea la licitaţie a 129 de apartamente din cadrul ansamblului rezidenţial My Dream din zona Pipera din nordul Capitalei, aflat în insolvenţă, decizie care va marca o nouă etapă a crizei imobiliare, şi anume tranzacţiile cu portofolii de locuinţe aflate în default


Băncile caută astfel investitori specializaţi în industria locuinţelor cărora să le plaseze portofoliile imobiliare, deoarece vânzarea "bucată cu bucată" a apar­ta­mentelor poate dura mult mai mult, iar costurile de administrare şi cu impozitele pot adânci pierderile.

Ansamblul My Dream din Pipera, dezvoltat de compania Plus Development, controlată de oameni de afaceri din Turcia, a intrat în insolvenţă la sfârşitul lunii decembrie din 2009, în condiţiile în care investitorul a reuşit să vândă doar circa 40 dintre cele 174 de locuinţe ale proiectului.

Firma acumulase datorii de 17 milioane de euro, cea mai mare parte (circa 14 mil. euro) către Bank of Cyprus, care a luat decizia de a arunca pe piaţă locuinţele la un preţ de 15,3 milioane de euro plus TVA. Licitaţia ar urma să fie organizată marţi, 3 mai, la sediul firmei BDO Business Restructuring, administratorul judiciar al Plus Development.

Reprezentanţii Bank of Cyprus nu au comentat informaţiile până la închiderea ediţiei.

"Creditorul care deţine garanţie pe tot proiectul a cerut valorificarea acestuia «în bloc», în condiţiile în care era în discuţii cu un potenţial investitor. Acest gen de vânzare poate fi o soluţie în funcţie de investitorul pe care îl găseşti. Vânzarea bucată cu bucată a apartamentelor este mai de durată, iar un proiect finalizat implică foarte multe costuri. Nu pot spune însă dacă aceasta este cea mai bună soluţie de valorificare a activelor firmelor în insolvenţă", a declarat pentru ZF Geanina Oancea, partener în cadrul BDO.

Practic, Bank of Cyprus a apelat la articolul 39 din legea insolvenţei, care îi permite să vândă activele debitoarei fără a se ajunge la lichidare, respectiv în perioada de observaţie, beneficiind de faptul că deţine circa 80% din masa credală. În cazul planurilor de reorganizare clasice, modalitatea de valorificare a activelor este stabilită prin votul a trei din cinci categorii de creditori.

"Pot spune că şi alţi creditori, precum Direcţia Generală a Finanţelor Publice, au fost de acord cu această modalitate de valorificare a activelor. De la intrarea în insolvenţă până în prezent au fost vândute foarte puţine apartamente, în special locuinţe pentru care erau deja semnate ante-contracte", explică reprezentantul BDO. Situaţii cel puţin la fel de complicate, le­gate de procedura insol­ven­ţei, au şi alte ansambluri din Bucu­reşti, precum Pla­no­ra­ma şi Blue Tower din Colentina sau Terra Vision din Voluntari.

În aceste proiecte însă lucrările la aparta­mente nu au fost finalizate, astfel că este mai greu de găsit un investitor dispus să preia struc­turile şi să le ducă la bun sfârşit.

Aceste dezvoltări au însă nevoie şi de un "restart" de imagine, în condiţiile în care poten­ţialii clienţi au o oarecare reticenţă în a cumpăra apartamente din proiecte care au avut probleme legale.

Cele mai scumpe active imobiliare la licitaţie