Trei bănci au mers la BNR să împrumute 404 milioane de lei

Autor: Liviu Chiru 28.04.2011

BNR a organizat ieri în mod neaşteptat o licitaţie în urma căreia trei bănci au împrumutat aproape 404 mil. lei (99 mil. euro), la dobânda de politică monetară de 6,25% pe an.

"Sunt probabil nişte bănci care nu au putut să se finanţeze în piaţă la o rată de sub 6,25% pe an sau chiar deloc", comentează un dealer. Sumele trebuie rambursate la începutul săptămânii viitoare.

Prin operaţiunile repo BNR oferă împrumuturi băncilor comerciale, care trebuie garantate cu titluri de stat.

Banca centrală a organizat o licitaţie similară şi la sfârşitul săptămânii trecute, când şase bănci au împrumutat 866 de milioane de lei (211 mil. euro). Dacă vineri întreaga piaţă resimţea o lipsă de lichidităţi după plăţile mari făcute de companii către bugetul de stat - reflectată şi în creşterea dobânzilor - ieri situaţia arăta diferit. Dealerii cotau dobânzi de 5,25%-5,75% pe an pentru depozitele pe o zi, sub rata de politică monetară a BNR, ceea ce arată că nu mai existau tensiuni consistente pe lichidităţi. Acest fapt a întărit speculaţiile că BNR a intervenit pentru a ajuta anumite bănci care se confruntau cu o penurie de lichidităţi.

Pe fondul turbulenţelor de pe pieţele financiare din ultimii ani, băncile au redus limitele de tranzacţionare dintre ele, iar jucătorii care sunt percepuţi ca fiind mai riscanţi au fost afectaţi mai puternic de aceste mişcări. Riscul perceput este mai mare în cazul băncilor de talie mică sau care nu au în spate un acţionar puternic, dar şi al celor cu capital elen, din cauza problemelor financiare cu care se confruntă Grecia (o restructurare a datoriei suverane, de care se vorbeşte tot mai frecvent pe plan internaţional, ar lovi direct băncile elene, care au portofolii importante de obligaţiuni de stat).