Concurenţa amendează cu 4 mil. euro fixarea preţurilor la fructe

Autor: Gabriel Razi 28.04.2011

Consiliul Concurenţei a amendat ieri cu 4 mil. euro lanţul de ma­gazine de tip discounter Profi şi furnizorul de fructe şi legume In­terfruct, pentru stabi­lirea preţu­ri­lor la raft pentru produsele livrate în maga­zinele din Bucureşti ale discounterului, aceasta fiind prima sancţiune din ultimii trei ani primită de companiile de retail de pe piaţa locală.

Amenda primită de Profi se ridică la 3,6 mil. euro în condiţiile în care au fost sancţionate atât Profi Food Rom, cât şi Albinuţa Shops, lanţ de magazine achiziţionat de Profi în 2007. Interfruct, cealaltă companie sancţionată, a primit o amendă de circa 400.000 de euro.

"Înţelegerile privind fixarea preţurilor reprezintă o serioasă abatere de la principiul liberei concurenţe pe piaţă. Practic prin această întelegere Albinuţa Shops şi Profi Rom Food nu au avut posibilitatea de a reduce preţurile de revânzare a legumelor şi fructelor", a declarat Bog­dan Chiriţoiu, preşe­din­tele Consiliului Con­curenţei.

Replica Profi a venit imediat. "Investigaţia a vizat relaţia Profi/Interfruct din cadrul a numai 10 magazine Profi din Bucureşti, în cadrul cărora gestiunea raionului de fructe şi le­gume a fost preluată integral de In­ter­fruct, care a acţionat ca proprietar al le­gumelor şi fruc­telor comercializate, în confor­mitate cu pre­vederile legale în vigoare", a declarat pentru ZF Gabriel Pâslaru, reprezen­tant PR al com­paniei Profi.

În magazinele Profi un kilogram de kiwi costă 4,99 lei, un kilogram de mere se găseşte la acelaşi preţ, iar un kilogram de roşii costă 5,49 lei, conform unei broşuri de pe site-ul Profi.

Cele trei companii sunt primii jucători din retail sancţionaţi de Consiliul Concurenţei în ultimii trei ani. În 2007, Concurenţa a sancţionat reţelele de magazine Billa, Pic şi Spar cu amenzi ce au totalizat circa 850.000 de euro, pentru că au ascuns existenţa unei clauze contractuale care îi obliga pe furnizori să ofere comerciantului cel mai mic preţ de pe piaţă. Amenzile celor trei retaileri au fost calculate în funcţie de cifra de afaceri, circa 65% din valoarea totală a amenzii fiind plătită de Billa. Aceeaşi modalitate de calcul al amenzii a fost folosită şi în acest caz. Reprezentanţii Consi­liului Concurenţei spun că pentru stabilirea cuantumului amenzii s-a luat în calcul întreaga cifră de afaceri a grupului Profi şi nu doar vânzările magazinelor din Bucureşti, pentru care a fost sancţionată compania.

Profi vrea să conteste în justiţie decizia Consiliului Concu­ren­ţei în condiţiile în care reprezentanţii com­pa­niei spun că acuzaţiile sunt nefondate, dar şi cuantumul amenzii este calculat incorect.

"Nu este admi­sibilă calificarea faptei drept faptă de gravitate medie. Investigaţia a vizat exclusiv rapor­turile dintre Profi şi Interfruct pentru 10 magazine din Bucureşti, pe o perioadă extrem de redusă şi a acoperit o parte a raionului de fructe şi legume", a explicat Gabriel Pâslaru. El spune că între Interfruct şi Profi nu există nicio legătura la nivel de acţionariat, dar şi că relaţiile contractuale dintre cele două firme au încetat odată cu demararea investi­gaţiilor Consiliului Concurenţei.

Oficialii Interfruct, cealaltă companie sancţionată, nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei.

Profi este a treia reţea de tip discounter pe piaţa locală, după numărul de magazine. Compania, controlată de fondul de investiţii Enterprise Investors, a obţinut în 2009 afaceri de 115 milioane de euro, conform celor mai recente date publice. Profi deţine în România 88 de unităţi în 58 de localităţi, în timp ce competitorii Penny Market şi Plus operează 111 magazine, respectiv 106.

De celalată parte, Interfruct, unul dintre cei mai mari distribuitori de fructe şi legume din România, deţinut de oamenii de afaceri Andreas Stan (naţionalitate germană), Bulent Levent Bustani (naţio­nali­tate turcă) şi Hayrettin Bulent (naţionalitate turcă), a avut în 2009 afaceri de 23 milioane de euro, înre­gistrând un profit de 0,4 milioane de euro, conform datelor Registrului Comerţului.