Băsescu: Ne-am legat de FMI şi UE ca să nu avem derapaj

Autori: Miruna Badea , Iulian Anghel 28.04.2011

Preşedintele Traian Băsescu susţine că a insistat pentru continuarea acordului României cu FMI şi UE pentru că s-a temut că anul electoral 2012 ar putea fi unul al derapajelor în lipsa unor elemente constrângătoare care să oblige autorităţile să menţină cursul restructurării şi al reformelor. Şeful statului spune că împărtăşeşte îngrijorarea şefului misiunii FMI la Bucureşti Jeffrey Franks în legătură cu acest aspect şi a acţionat în consecinţă. Miercuri seară la postul public de televiziune, întrebat în legătură cu declaraţii neoficiale citate de agenţii de presă potrivit cărora alegerile din 2012 ar fi cel mai mare pericol în calea reformelor, Băsescu a spus că împărtăşeşte aceeaşi îngrijorare.

"Am văzut declaraţia domnului Jeffrey Franks. Să fiu foarte sincer, este aceeaşi îngrijorare pe care o am şi eu. Din acest motiv, am insistat mult - Guvernul a fost de acord, ca de altfel şi Banca Naţională - ca perioada premergătoare anului electoral 2012 s-o acoperim cu un acord cu FMI şi cu UE". El a adăugat că este vorba despre un acord care să aibă incluse în obligaţiile pe care România şi le asumă "exact procesele de reformă care trebuie continuate".

Şeful statului s-a pronunţat şi în legătură cu calendarul aderării la zona euro, apreciind că data de 2015 asumată anterior ar trebui menţinută. O serie de analişti şi finanţişti fac de câteva săptămâni aprecieri asupra acestei date despre care cred că ar trebui amânată, Guvernul urmând să ia o decizie astăzi. Discuţiile create în jurul acestui subiect arată că, după aderarea la NATO şi UE care a presupus o concentrare clară pe aceste ţinte, România nu mai are un reper clar privind evoluţiile sale viitoare. Aderarea la euro presupune rezolvarea unei întregi serii de probleme şi înseamnă şi constrângeri. Pe de altă parte, el a declarat că rămâne optimist în ceea ce priveşte intrarea României în Schengen în 2011. "Nu este un obiectiv ratat, oricât s-ar bucura unii de eşec, cum s-ar fi bucurat şi de o intrare în derapaj, ca să-şi facă jocurile politice".