Warren Buffett nu mai vrea să stea la discuţii cu David Sokol, până de curând văzut ca succesor al său în fruntea imperiului Berkshire

Autor: Livadariu Andreea 01.05.2011

Directorul executiv al Berkshire Hath­away Warren Buffettt a refuzat să stea de vorbă prea mult cu fostul manager al companiei, David Sokol, scurtând două convorbiri telefonice cu acesta, de teamă ca discuţiile lor să nu atragă atenţia în scandalul Lubrizol, scrie Bloomberg.

"Am spus doar că nu ar fi înţelept din partea noastră să vorbim", a declarat Buffett într-un interviu televizat, "I-am spus (lui David Sokol, n. red.) că «Într-o zi s-ar putea uita (comisia de anchetă - n. red.) la înregistrările telefonice să vadă dacă au fost 15 minute şi este mai bine dacă este un singur minut. Aşadar nu ar trebui să stăm de vorbă»".

Sokol, văzut până de curând drept posibil succesor al lui Buffett la funcţia de director executiv al imperiului Berkshire, şi-a dat demisia în luna martie în urma unui scandal legat de afacerile sale de la bursă. Mai exact Comisia pentru Titluri şi Operaţiuni din SUA cercetează dacă Sokol s-a folosit de informaţii interne pentru a cumpăra acţiuni la compania Lubrizol care produce lubrifianţi auto.

Scandalul a pornit după ce David Sokol a cumpărat la începutul acestui an acţiuni în valoare de aproximativ 10 milioane de dolari (6,73 milioane de euro) ale companiei Lubrizol, în timp ce reprezenta fondul de investiţii Berkshire Hathaway în negocierile pentru achiziţionarea companiei Lubrizol pentru 9 miliarde de dolari (6,05 miliarde de euro).
Într-o declaraţie dată publicităţii la sfârşitul lunii martie, Warren Buffett l-a lăudat pe Sokol pentru contribuţiile aduse la Berkshire timp de mai bine de zece ani şi a declarat că nu crede că fostul manager a încălcat legea. Acesta a mai spus acţionarilor că îi pare rău că nu s-a informat mai devreme cu privire la investiţiile în acţiunile Lubrizol. "Am făcut o mare greşeală că nu am spus «bun, când le-ai cumpărat (ac­ţiu­nile n. red.)?»", a spus Buffett.

"El a încălcat regulile noastre interne şi nu a respectat principiile pe care le promovez în rândul managerilor." După ce Warren Buffett a anunţat la mijlocul lunii martie că intenţionează să cumpere Lubrizol, acţiunile acestei companii au crescut cu 28%. Comisia de audit a Berkshire a insistat ca Sokol să fie dat în judecată.

Profitul net al Berkshire Hathaway a scăzut în anul 2010 la 1,51 miliarde de dolari (1,02 miliarde de euro), de la 3,63 miliarde de dolari (2,44 miliarde de euro) în 2009. Mai mult, directorul executiv al fondului de investiţii a declarat că dezastrele naturale care au avut loc în lume de la începutul acestui an (cutremurele din Japonia şi Noua Zeelandă şi furtunile din Australia) au costat divizia de asigurări până la 1,66 miliarde de dolari (1,12 miliarde de euro).