NATO l-a ţintit pe unul din fiii lui Gadhafi. Ce va urma pe pieţe?

Autor: Catalina Apostoiu 01.05.2011

Tensiunile din nordul Africii şi din Orient sunt în creştere după ce în noaptea de sâmbătă spre duminică fiul cel mic al colonelului Muammar Gadhafi a murit în urma unui atac al NATO.

Pe de altă parte, Siria a trimis mai multe tancuri şi trupe în oraşul sudic Deraa la o zi după ce o acţiune de suprimare a protestelor s-a soldat cu 66 de victime, ceea ce tensionează şi mai mult situaţia.

Pe fondul turbulenţelor din regiune, preţul petrolului a urcat cu peste 30% din martie până în prezent. Preţul ţiţeiului cu livrare în iunie a urcat la finele săptămânii trecute cu 1,07 dolari, până la 113,93 de dolari pe baril pe bursa din New York.

Un atac al NATO lansat asupra unei locaţii în care se afla familia Gadhafi s-a soldat cu moartea fiului mai mic şi a trei dintre nepoţii acestuia, scrie The Wall Street Journal.
Colonelul Gadhafi şi soţia sa se aflau în momentul atacului în locuinţa fiului său Saif al-Arab Gadhafi, 29 de ani, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului libian, Moussa Ibrahim.
"Liderul este bine, nu a fost rănit în urma atacului", a declarat Ibrahim. "Aceasta a fost o operaţiune directă de asasinare a liderului acestei ţări. Ştiau că se află acolo sau se aşteptau să fie", a adăugat acesta.

Atacul ar putea marca un punct de turnură în lupta de 10 săptămâni a liderului libian împotriva rebelilor, precum şi un eveniment important în campania de bombardare lansată de NATO în martie. Comunitatea internaţională se aşteaptă ca Gadhafi să folosească moartea fiului său Saif pentru a-i atrage pe libieni de partea sa şi împotriva intervenţiei străine. Pe de altă parte, rebelii speră că alte atacuri similare vor eroda sprijinul pentru Gadhafi în interiorul cercului său.

În practică, NATO nu are mandat din partea Consiliului de Securitate să atace anumite persoane, ci doar să lupte împotriva forţelor militare ale lui Gadhafi.
"Toate ţintele NATO sunt militare şi au legătură clară cu atacurile sistematice ale regimului lui Gadhafi împotriva populaţiei libiene şi zonelor populate", a declarat Charles Bouchard, comandant al operaţiunii NATO.

Atacul în urma căruia a murit fiul cel mai mic al lui Gadhafi a venit la câteva ore după ce liderul libian a făcut apel în cadrul unui discurs pentru încetarea focului de ambele părţi şi pentru iniţierea de negocieri cu forţele aliate. Înainte de atac, un oficial al NATO declara că alianţa va continua operaţiunile din Libia până ce toate atacurile şi ameninţările împotriva civililor vor înceta. "Regimul a mai anunţat încetarea focului, continuând însă după aceea atacurile asupra oraşelor şi civililor."

Gadhafi a negat în cadrul discursului că regimul său ar ucide civili şi a atacat NATO spunând că forţele sale militare îşi depăşesc mandatul acordat de Consiliul de Securitate al ONU.


550 de morţi în Siria

Siria a trimis la rândul său mai multe tancuri şi trupe în Deraa, la o zi după ce încercările de suprimare a protestelor din întreaga ţară s-au soldat cu moartea a 66 de oameni, în pofida criticilor aduse de ONU şi a îngheţării de către Statele Unite a activelor membrilor familiei preşedintelui Bashar al-Assad. Numărul de morţi înregistraţi de la începerea protestelor antiguvernamentale depăşeşte 550, potrivit Bloomberg.

În Yemen, preşedintele Ali Abdullah Saleh s-a retras din cadrul unui acord de cedare a puterii, potrivit Bloomberg.