Managerii firmelor de stat vor raporta lunar la Ministerul de Finanţe indicatorii economici

Autor: Ovidiu Bărbulescu - Mediafax 01.05.2011

Regiile autonome şi com­pa­niile de stat vor fi obligate să infor­me­ze Ministerul Finan­ţe­lor, lunar sau trimestrial, asupra evo­luţiei indicatorilor finan­ciari şi să respecte anumite criterii de performanţă pentru încălcarea cărora managerii vor fi amendaţi cu 5.000-10.000 lei sau vor fi destituiţi din funcţie.

Decizia a fost luată în şedinţa de vineri a Guver­nu­lui prin ordonanţă de urgenţă.

Premierul Emil Boc a apreciat că această ordonanţă va întări disciplina financiară în cadrul regiilor şi com­paniilor de stat.

"Pentru fiecare regie şi companie de stat va fi stabilit un plan concret de re­struc­turare şi vor fi indicatori de per­formanţă pentru manageri. Trebuie tăiat în carne vie", a spus Boc.
El a arătat că nerespectarea indicato­rilor de performanţă ar putea fi sancţionată şi cu demiterea managerilor.

Surse oficiale au declarat anterior că Guvernul a mai de­cis prin ordonanţă de ur­genţă ca restricţia impusă in­sti­tuţiilor pu­blice privind achiziţia de maşini şi mo­bilier să fie extinsă şi pentru regiile auto­nome şi companiile de stat.

Totodată, premierul Emil Boc a cerut miniştrilor să prezinte în Guvern, în urmă­toarea şedinţă, o situaţie a bunurilor afla­te în administrarea instituţiilor pentru a evita achiziţii inutile de echipamente care să ră­mână pe stoc, după "modelul Necolaiciuc".

Ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern şi obţinută de MEDIAFAX sta­bileşte că directorii regiilor autonome şi companiilor de stat au obligaţia să trans­mi­tă la Ministerul Finanţelor, lunar, tri­mes­tri­al sau ori de câte ori este nevoie, fun­damentări, analize, situaţii, ra­portări şi orice alte informaţii referitoare la indi­ca­to­rii eco­nomico-financiari din bugetele de ve­nituri şi chel­tuieli, în formatul şi la ter­menele sta­bilite prin ordin al ministrului sau circulare.

La fundamentarea bugetelor de venituri şi cheltuieli, operatorii economici trebuie să includă obiective de re­ducere a arieratelor, pierderilor şi subvenţiilor din ex­ploa­tare, precum şi să respecte politica salarială a Guvernului.

"În situaţia în care gradul de realizare a veniturilor proprii programate în bugetele de venituri şi cheltuieli, calculat ca raport procentual între încasări şi program, în fiecare din ultimii doi ani a fost mai mic de 97%, fundamentarea veniturilor proprii pentru anul curent va fi cel mult la nivelul realizărilor din anul precedent", se arată în document.
Ordonanţa mai stabileşte că totalul chel­tuielilor, in­clusiv cele aferente fondului de salarii, reprezintă limite maxime ce nu pot fi depăşite, iar bugetele se recti­fi­că în li­mi­ta veniturilor încasate peste nivelul programat.

În programele de reducere a arieratelor vor fi prevăzute distinct sursele destinate stingerii arieratelor astfel încât valoarea acestora înregistrată la sfârşitul anului anterior să fie achitată în totalitate în anul în curs.


Cum se va stabili salariul mediu brut lunar

Programele de achiziţii de bunuri şi servicii pentru desfăşurarea activităţii vor fi fun­damentate pe baza cheltuielilor apro­bate prin bugetul de venituri şi cheltuieli, iar în execuţie angajamentele legale vor fi făcute ţinându-se cont de posibilităţile reale de încasare a veniturilor programate.

Ordonanţa obţinută de MEDIAFAX mai stabileşte că totalul cheltuielilor de natură salarială ale companiilor vor fi fundamentate pe baza indicelui de creştere a câştigului salarial mediu brut lunar, care nu va putea fi mai mare de 60% din in­dicele de creştere a productivităţii mun­cii, calculat în unităţi valorice comparabile sau în unităţi fizice.

Câştigul salarial mediu brut lunar se determină luând în calcul salariul de bază, sporurile, precum şi bonifi­ca­ţiile şi bonusurile în bani şi/sau în natură acordate.

Nerespectarea programului de reducere a arieratelor, depăşirea progra­mu­lui de achiziţii şi a nivelului de cheltuieli apro­bat prin buget şi ne­trans­miterea infor­maţiilor financiare către Ministerul Finan­ţelor vor fi considerate con­travenţii, dacă nu sunt săvârşite în condiţii penale, şi vor fi sancţionate cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.