Guvernul va constitui un fond de investiţii pentru IMM-uri profitabile, dar în criză de lichidităţi

Autori: Ovidiu Bărbulescu - Mediafax , Dinca Thomas 01.05.2011

Guvernul va constitui un fond de investiţii alimentat de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor IMM, Fondul Român de Contragarantare şi Eximbank, pentru finanţarea IMM-urilor profitabile, dar temporar în criză de lichidităţi, şi va promova un sistem de finanţare a firmelor mici necotate la bursă. Măsurile pregătite cu scopul îmbunătăţirii mediului de afaceri au fost incluse de Guvern în Programul Naţional de Reformă pentru perioada 2011-2013.

"În conformitate cu strategiile de dezvoltare a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM şi a Fondului Român de Contragarantare, se va înfiinţa un fond de investiţii cu capital de risc, constituit prin participarea la formarea capitalului social a acestor două instituţii şi a Eximbank, dar deschis şi altor bănci /instituţii financiare interesate. Scopul acestui fond este operaţionalizarea capitalului de risc pentru start-up-uri şi pentru finanţarea IMM-urilor profitabile aflate în criză de lichiditate conjuncturală", se arată în document.

O altă măsură avută în vedere de Guvern este atragerea de microcapital nonbancar (operaţiune denumită "Angel capital" în Marea Britanie) către afacerile de mică dimensiune. Denumită în document reţea de tip "business angels" sub forma unei ONG-asociaţie, viitorul sistem de finanţare este prezentat drept o alternativă, la nivel micro, a Bursei de Valori, care să atragă capital dinspre investitorii individuali sau reţele ale acestora înspre firme mici, necotate pe piaţa de capital.