1 Mai la mare: cozi la cluburi şi „bătaie” pe hotelurile de lux

Autor: Mirabela Tiron 01.05.2011

Debutul sezonului estival le-a dat semne hote­lierilor şi proprietarilor de cluburi sau restau­ran­te de pe litoral că vara lui 2011 va fi mai bună decât cea de anul trecut, în weekendul cu 1 Mai obţinând încasări estimate la câteva milioane de euro.

Un turist care şi-a rezervat trei nopţi de cazare la un hotel de patru stele din Mamaia şi care a mers în club şi la cel puţin un concert organizat în staţiune a lăsat mai mult de 200 de euro pe litoral. Cu toate acestea, românii care au ales să petreacă 1 Mai în staţiuni ca Vama Veche sau în Costineşti au plătit mai puţin, locul de cazare la o pensiune costând în jur de 80 de lei (20 de euro) pe noapte. Dacă se mai adaugă mân­carea şi distracţia, atunci cheltuielile turistului s-ar fi putut ridica la 60 de euro în weekend.
Potrivit estimărilor ZF, care iau în calcul datele de mai sus, cei 20.000 de turişti prezenţi pe litoral de 1 Mai au adus proprietarilor de hoteluri, restau­rante şi cluburi venituri între 1,2 mil. euro şi 4 milioane de euro.
"Încă nu avem o statistică a veniturilor pe care le-a obţinut hotelul în weekendul cu 1 mai. Toate camerele hote­lului au fost ocupate", a spus Adriana Gane, direc­torul general al hotelului de cinci stele Palm Beach din Mamaia, cu o capacitate de 60 de ca­mere. Hotelul este deschis pe par­cursul întregului an.
Trei nopţi de cazare într-o cameră single, cu mic dejun, prânz şi cină inclusă, dar şi acces gratuit la spa-ul hotelului a costat 1.800 lei de persoană (439 euro), potrivit datelor de pe site-ul hotelului Palm Beach. "Majoritatea turiştilor au venit prin agenţii de turism care au vândut pachetul nostru de vacanţă", a spus ea.
Şi Anca Nedea, directorul general al hotelului de patru stele Iaki, aflat în proprietatea lui Gheorghe Hagi, a spus că hotelul a fost plin de 1 Mai. Ca­pacitatea de cazare a hotelului este de 122 de camere.
Au plătit şi 400 de euro pe noapte
"A fost bătaie pe camere. Cu trei săptămâni înainte de 1 mai nu mai aveam nicio cameră liberă. Turiştii au început să îşi facă rezervări cu câteva luni înainte", a spus Anca Nedea, precizând că anul trecut în aceeaşi perioadă nu erau pline toate camerele. Ea mai precizează că cei care şi-au rezervat în avans camere au plătit 780 de lei (190 euro) pentru trei nopţi de cazare, cu mic dejun şi barbecue inclus. Pe de altă parte, cu trei săptămâni înainte de 1 mai clienţii au dat şi 139 de euro pe noaptea de cazare pe un loc într-o cameră şi 400 de euro pe apartamentul prezidenţial.
"Prin tradiţie, românul nu alege după preţ, ci caută distracţie, agrement. Staţiunea Mamaia a atras cei mai mulţi români, fiind paradisul cluburilor. Un număr mare de turişti s-a înregistrat şi în Vama Veche şi Costineşti", a declarat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral şi al Asociaţiei Agenţiilor de Turism. Aproape 20.000 de români au petrecut 1 mai pe litoralul românesc.
Plin şi la Terasa cu Flori şi în Bellagio
Andreea Tivadar, managerul clu­bului Bellagio din Mamaia, a spus că sâmbătă seara 3.200 de persoane au petrecut în club. "Până la două dimineaţa a fost coadă la intrarea în clubul Bellagio." Ea nu a dat infor­maţii legate de încasările clu­bului, însă pe lângă biletul de intrare de 30 de lei (7 euro) clienţii ar mai fi putut lăsa încă 100 de lei (24 euro) pe consumaţie pe noapte. Potrivit datelor din presa locală, Bellagio este deţinut de firma Safir Guard. Şi în faţa clubului Bamboo a fost coadă în weekendul cu 1 mai.
Cerere mare a fost şi pentru tera­sele din Mamaia. "În ciuda frigului am simţit atmosfera de sărbătoare de la mare. M-am cazat în Mamaia, care mi s-a părut foarte aglomerată, la fel ca în sezonul de vară. La Terasa cu Flori, în jurul prânzului nu era nicio masă liberă, în timp ce alături, la Terasa Motor, doar două mese, într-un colţ, mai puteau fi ocupate", spune Andreea, 23 de ani, care a stat vineri şi sâmbătă la mare.
Andreea a cheltuit 250 de lei (60 euro) pe o noapte de cazare la o pensiune din Constanţa, transportul dus-întors Bucureşti - Constanţa şi mâncare, fără a merge în cluburi sau la concerte.