Asigurătorul Generali: Am putea să mai facem achiziţii în regiune

Autor: Ciprian Botea 01.05.2011

Generali, unul dintre cei mai mari asigurători din lume, ar putea să facă noi achiziţii pentru a-şi întări poziţia pe pieţele din Europa Centrală şi de Est, inclusiv România, pe care le consideră strategice şi cu un potenţial ridicat de creştere.

Toate operaţiunile din Europa Cen­trală şi de Est sunt deţinute printr-un joint-venture împreună cu fondul de investiţii PPF din Cehia. Oficialii Generali au declarat sâmbătă în cadrul adunării generale a acţionarilor, care a avut loc la Trieste, în nordul Italiei, că în prezent grupul urmăreşte consolidarea operaţiunilor din regiune.

"Asocierea cu PPF a fost o şansă importantă pentru Generali de a recâş­tiga o poziţie solidă pe o piaţă istorică pentru companie. Vrem să ne consolidăm afacerile pe anumite pieţe din regiune, dar nici achiziţii noi nu pot fi excluse, mai ales că trecutul nostru din acest punct de vedere este unul pozitiv", a spus Giovanni Perissinotto, CEO al grupului Generali.

În România, unde Generali PPF deţine companiile Generali Asigurări şi Ardaf, fiind unul din primii cinci ju­cători din piaţă, procesul de consolidare a operaţiunilor a început deja, fuziunea dintre cei doi asigurători urmând să se încheie în a doua jumătate a acestui an. Din punct de vedere tehnic, tranzacţia va decurge însă în sens invers - Ardaf va înghiţi Generali Asigurări. Reprezentanţii grupului au explicat că opţiunea este rezultatul unei analize preliminare care a ţinut cont de aspectele legale şi de reglementare.

Ardaf a avut pierderi în anii anteriori, reuşind să treacă pe profit abia în 2010. Aceasta înseamnă că noua entitate va plăti un impozit pe profit mai mic deoarece va trebui să acopere din câştigurile viitoare şi pierderile înregistrate în anii trecuţi de Ardaf. Compania nou-creată, Generali România, va prelua din punct de vedere juridic obligaţiile celor două companii, însă ambele branduri vor fi menţinute pe piaţă.

Activitatea Generali din regiune a fost afectată anul trecut de daunele produse de inundaţii în mai multe ţări din regiune, printre care Cehia şi România, astfel că rata combinată a crescut cu cinci puncte procentuale, la 88%. La nivelul grupului, rata este de 98%.

Ciprian Botea, Trieste