Cum a fost omorât Osama bin Laden. Povestea de spionaj din spatele asasinatului

Autor: Adrian Voicu 02.05.2011

La zece ani de la atentatele asupra turnurilor gemene din 11 septembrie, liderul organizaţiei teroriste Al-Qaida, Osama bin Laden, a fost asasinat de forţele americane, asasinat ce a adus cu el un val de bucurie pe străzile din New York şi Washington.

Ascuns într-un complex de un milion de dolari construit în 2005 la 56 de kilometri nord de Islamabad, Pakistan, găsirea liderului terorist a fost rezultatul a zece ani de căutări.

Pentru preşedintele american Barack Obama, moartea liderului terorist a fost punctul culminant a mai multor luni în care acesta s-a întâlnit cu câţiva oameni de încredere, totul desfăşurându-se în cel mai mare secret.

Conform publicaţiei USA Today, în august 2010 agenţii americani au descoperit complexul în care se ascundea bin Laden.

Aflat la capătul unui drum secundar, complexul era de opt ori mai mare decât oricare alt complex din zonă, acesta fiind construit special pentru a-l ascunde pe bin Laden şi familia sa.

În locaţia respectivă agenţii au aflat că nu există niciun telefon şi nicio conexiune internet, locuitorii complexului arzând de asemenea gunoaiele menajere, spre deosebire de ceilalţi locuitori din zonă.

Cu ziduri de 5,48 metri două porţi păzite şi fără ferestre exterioare, complexul adăpostea, în opinia oficialilor americani, mai mulţi membri ai familiei, inclusiv pe cea mai tânără soţie a lui bin Laden.

Pentru atacul asupra complexului a fost folosită o echipă de mici dimensiuni, unul dintre elicopterele trimise fiind nevoit să aterizeze ca urmare a unor defecţiuni tehnice.

În urma atacului armat, Osama bin Laden, împreună cu mai multe rude şi fiul său, a fost omorât.

Înapoi la Casa Albă, în jurul orei 3:50 PM EST, Barack Obama ar fi fost informat că bin Laden a fost identificat printre morţi, existând "o mare probabilitate" ca bin Laden să fie mort.

Ulterior, familiile celor morţi în timpul atentatelor din 11 septembrie au fost anunţate că preşedintele urmează să facă un anunţ, acesta fiind făcut public la 11:35 PM EST.

"În această seară, pot anunţa poporul american şi lumea întreagă că SUA a desfăşurat o operaţiune care a dus la moartea lui Osama bin Laden".