SUA justifică încălcarea suveranităţii pakistaneze prin "obligaţia legală şi morală de a acţiona"

Autor: Iuliana Enache 02.05.2011

Statele Unite nu au avertizat autorităţile pakistaneze în legătură cu operaţiunea împotriva lui Osama ben Laden şi justifică încălcarea suveranităţii pakistaneze prin "obligaţia legală şi morală de a acţiona", a afirmat luni un oficial din cadrul administraţiei americane, relatează AFP.

"Nu am făcut schimb de informaţii privind reşedinţa (unde se afla liderul Al-Qaida) cu nicio altă ţară, inclusiv Pakistanul", a declarat acest oficial de rang înalt în cadrul unei conferinţe prin telefon, invocând "motive operaţionale".

Statele Unite au desfăşurat, duminică dimineaţă, un raid cu două elicoptere ce transportau un comando care a luat cu asalt reşedinţa în care se afla Osama ben Laden la Abbottabad, o zonă rezidenţială situată la circa 50 de kilometri nord de Islamabad.
"Din 11 septembrie, Statele Unite au fost clare cu Pakistanul că îl urmăresc pe ben Laden indiferent unde se va afla acesta. Pakistanul a înţeles de multă vreme că suntem în război cu Al-Qaida, Statele Unite aveau obligaţia legală şi morală de a acţiona pe baza informaţiilor de care dispuneau", a justificat el.
Washingtonul şi Islamabadul întreţin relaţii marcate de neîncredere. Pakistanul este oficial un aliat în lupta împotriva terorismului.