Talibanii afgani: Osama bin Laden, “martirul numărul unu” pentru Al Qaeda

Autor: Catalina Apostoiu 02.05.2011

Talibanii afgani l-au numit pe Osama bin Laden "martirul numărul unu" al al Qaeda după ce liderul grupării teroriste a fost ucis în Pakistan, scrie Reuters.

"Acum, bin Laden este martirul numărul unu pentru al Qaeda pentru că este mai puternic mort decât viu", a declarat un bărbat din oraşul sudic afgan Kandahar, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

"A prevăzut dintotdeauna că va fi omorât de către americani. Acum, va deveni o torţă pe care musulmanii o vor urma timp de generaţii", a adăugat bărbatul citat mai sus.

Kandahar a fost locul unde a luat naştere gruparea talibanilor, fiind în acelaşi timp considerat drept locul în care al Qaeda a pus la punct planul de atacare a oraşelor americane cu aproape 10 ani în urmă.

"Moartea lui bin Laden nu contează, pentru că al Qaeda reprezintă mai mult decât bin Laden", a declarat un alt locuitor din Kandahar.

Unii oficiali afgani susţin de asemenea că influenţa lui bin Laden se va face în continuare simţită, considerând că reţeaua va încerca să răzbune moartea acestuia.

"Moartea acestuia va aduce schimbări pozitive pe moment, dar nu şi pe viitor, va intensifica luptele din Afganistan pentru că al Qaeda va căuta răzbunare", a declarat Ahmad Wali Karzai, fratele preşedintelui afgan Hamid Karzai.