Angajatorii vor fi verificaţi zilnic de echipe mixte de control

Autor: Aurelia Alexa 02.05.2011

Inspectorii de muncă şi de la Garda Financiară, însoţiţi de jandarmi şi poliţişti, vor verifica zilnic, până în 31 mai, dacă angajatorii din Capitală respectă noile prevederi ale Codului muncii, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt de la ITM Bucureşti, Marilena Balabuti.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti a anunţat că, începând de marţi, echipele mixte de control vor începe să facă verificări în toate domeniile de activitate, cele mai vizate fiind însă comunicaţiile, firmele de sondare a opiniei publice, difuzarea presei sau din construcţii, de unde se primesc cele mai multe sesizări. Marilena Balabuti a precizat că planul comun de acţiune vizează identificarea şi sancţionarea cazurilor de muncă nedeclarată.

Purtătorul de cuvânt de la ITM Bucureşti a atras atenţia că odată cu intrarea în vigoare a noului Cod s-au înăsprit sancţiunile pentru munca la negru, amintind că amenda pentru până la cinci persoane depistate că muncesc fără forme legale a crescut de la 3.000 - 4.000 de lei la 10.000 - 20.000 de lei, iar dacă numărul celor care muncesc fără contract de muncă depăşeşte cinci persoane, pedeapsa este închisoare de la unu la doi ani sau amendă penală.

Reprezentanta ITM Bucureşti a mai precizat că, începând de luni, pot fi sancţionate, cu amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei, şi persoanele fizice care muncesc la negru.

De asemenea, angajatorii care refuză accesul inspectorilor de muncă în interiorul unităţilor, dar şi cei care nu prezintă documentele solicitate pentru control riscă închisoare de la şase luni la un an sau amendă penală.

Marilena Balabuti a mai declarat că în competenţa inspectorilor de muncă intră şi refuzul angajatorului de a înregistra demisia sau angajarea fără certificat medical.

Totodată, ea a atras atenţia angajatorilor că au obligaţia de a-şi adapta documentele din firmă în conformitate cu noile prevederi din Codul muncii. ITM Bucureşti va trimite zilnic pe teren, începând de marţi, circa 50 de inspectori de muncă, acţiunile de verificare putând avea loc şi noaptea dacă activităţile presupun muncă în timpul nopţii.

Marilena Balabuti a declarat că în 2 iunie va fi făcută evaluarea activităţii echipelor mixte de control.

Ea a mai precizat că în 2011, datorită intensificării numărului de controale, numărul persoanelor care muncesc la negru a ajuns, în primele patru luni ale anului, la 1.862, faţă de 166 descoperite în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ministrul interimar al muncii Emil Boc a declarat vineri că a aprobat planul de acţiune privind combaterea muncii la negru şi a anunţat că va evalua lunar şefii inspectoratelor de muncă, cărora le-a atras atenţia că trebuie să aibă un singur stăpân, adică legea.

Premierul Emil Boc, ministru interimar al Muncii, a anunţat vineri, după o întâlnire cu şefii inspectoratelor teritoriale de muncă (ITM), că a aprobat planul de acţiune al Inspecţiei Muncii, Poliţiei, Gărzii Financiare şi Jandarmeriei privind combaterea muncii la negru, iar echipe mixte de control vor începe să facă verificări în toată ţara.

Emil Boc a precizat că scopul acestor controale este să crească numărul contractelor de muncă astfel încât statul să plătească mai puţin pentru asistenţa socială.

Ministrul interimar al muncii a mai spus că a transmis şefilor inspectoratelor de muncă că nimeni nu e mai presus de lege, iar ei nu răspund în faţa unui politician local, întrucât au un singur stăpân: legea.

"Voi evalua lunar activitatea şefilor ITM şi voi lua decizii. Nu au obligaţii decât faţă de lege. Sper ca şi celelalte instituţii ale statului să dea dovadă de intransigenţă", a mai spus Boc.

El a mai spus că echipele mixte de control vor merge mai întâi acolo unde evaziunea fiscală este mai mare şi s-a decis formarea de echipe mixte pentru a nu putea fi muşamalizate neregulile descoperite.