Banca Naţională aprobă azi raportul trimestrial asupra inflaţiei. Ce va face cu dobânda-cheie?

Autor: Claudia Medrega 02.05.2011

Consiliul de administraţie al BNR urmează să aprobe astăzi raportul trimestrial asupra inflaţiei, care va include cel mai probabil o prognoză majorată pentru inflaţia din acest an, în timp ce dobânda-cheie şi nivelul rezervelor minime ale băncilor rămân la fel, după cum anticipează analiştii.

Dacă revizuirea în creştere a prognozei de inflaţie pentru finele acestui an este sigură, pentru noul nivel există doar indiciul că nu va depăşi 5%, potrivit declara­ţiilor de la jumătatea lunii aprilie ale consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

În februarie BNR a revizuit marginal prognoza de inflaţie, de la 3,4% la 3,6%. În martie, inflaţia anuală a sărit însă la 8,01%, întrecând toate aşteptările.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu declara la începutul lunii aprilie că BNR va revizui prognoza în urcare pentru că presiunile inflaţioniste nu scad.

Numeroşi analişti au majorat deja în mod substanţial prognozele de inflaţie: Raiffeisen anticipează un nivel de 5,3% în loc de 4,5%, BCR crede că inflaţia va rămâne la peste 8% până în iulie, urmând să scadă la 5,2% pe final de an, iar ING avansează o cifră de 5,7% pentru decembrie. Piaţa este de acord că BNR va rata şi în acest an ţinta de inflaţie, stabilită la 3%.

Ce se va întâmpla cu dobânda-cheie şi RMO

Analiştii nu mai cred în posibilitatea ca BNR să reducă dobânda-cheie, setată la 6,25% pe an din luna mai 2010, nici la şedinţa de politică monetară de astăzi şi nici în intervalul rămas până la sfârşitul anului din cauza creşterii presiunilor inflaţioniste, un scenariu similar fiind anticipat şi pentru rezervele minime obligatorii.

"Din cauza riscurilor în creştere privind inflaţia şi a deteriorării aşteptă­rilor, credem că banca centrală cel mai probabil va menţine ratele la 6,25% în 2011. Acest punct de vedere este susţinut, de asemenea, de recentele declaraţii ale oficialilor BNR, care au subliniat că riscurile inflaţioniste sunt mai mari decât cele avute în vedere iniţial", anticipează analiştii Citi.

La şedinţa precedentă de politică monetară de la sfârşitul lunii martie BNR a luat prin surprindere piaţa, alegând alternativa de a elibera valută pentru bănci prin reducerea rezervelor minime obligatorii pentru a asigura finanţarea deficitului bugetar.

Analiştii sunt de acord că accelerarea inflaţiei nu mai lasă loc pentru o reducere a dobânzii-cheie la lei. Totuşi, operaţiunile recente derulate de BNR pe piaţă au sugerat că banca centrală nu vrea dobânzi prea mari pe piaţa monetară interbancară, injectând lichidităţi prin două operaţiuni repo pentru a calma dobânzile care săriseră brusc la peste 6% chiar şi pentru scadenţele scurte.

Participanţii la ultimul sondaj realizat de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) anticipează în proporţie de 100% că banca centrală va menţine tot anul atât dobânda de politică monetară, cât şi ratele rezervelor minime obligatorii, stabilite la 15% pentru pasivele în lei şi 20% pentru cele în valută.

Risc de majorare a dobânzii?

Analiştii UniCredit consideră că nu poate fi exclusă chiar o majorare de dobândă, având în vedere deteriorarea pers­­pectivelor legate de inflaţie şi semnalul dat deja la începutul lunii aprilie de Banca Centrală Europeană prin creşterea dobânzii la euro la 1,25%.

Majoritatea băncilor centrale din Europa au majorat sau se pregătesc să majoreze ratele dobânzilor din cauza temerilor inflaţioniste.

"Nu credem că BNR va putea să reducă dobânda de politică monetară în acest an, luând în considerare în special majorarea dobânzii de către BCE. Mai degrabă o înăsprire a politicii monetare ar putea să fie necesară, pentru a menţine stabilitatea monedei", anticipează analiştii BNP Paribas într-un raport din aprilie.

Francezii se aşteaptă chiar ca BNR să majoreze dobânda de politică monetară cu 0,25% în a doua jumătate a anului, în principal deoarece nu anticipează că inflaţia va scădea rapid din iulie, în ciuda faptului că impactul majorării TVA va fi în scădere.

În schimb, analiştii Erste Group anticipează că BNR va trece anul viitor la majorarea dobânzii de politică monetară, urmând să o crească din doi paşi de câte un sfert de punct procentual, până la 6,75% la jumătatea lui 2012.