Drăgoi: MFP are bani să plătească împrumuturile scadente în iulie şi fără licitaţia de miercuri

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax 03.05.2011

Trezoreria are fonduri suficiente pentru a achita împrumuturile în valută scadente în luna iulie, de peste 2,5 miliarde euro, independent de suma care va fi atrasă miercuri la licitaţia de titluri de stat în euro, a declarat pentru Mediafax Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

"Sumele tampon constituite de Trazorerie acoperă mai mult decât suma care trebuie rambursată în luna iulie. Nu este nicio presiune de sumă pentru Finanţe la licitaţia de miercuri", a răspus Drăgoi, întrebat de ce Ministerul Finanţelor a setat valoarea indicativă a emisiunii la 600 de milioane euro, în condiţiile în care BNR a eliberat în piaţă 1,3 miliarde euro, iar sumele de plată scadente în iulie depăşesc 2,5 miliarde euro.

Secretarul de stat în MFP a refuzat să dea detalii privind bufferul constituit de Trezorerie, dar nu a negat că cele mai multe încasări din tranşele primite de la Comisia Europeană au fost direcţionate către acest fond tampon.

La sfârşitul lunii iulie 2010, Finanţele au vândut certificate de trezorerie în euro cu scadenţa la un an, de 1,213 miliarde de euro, de trei ori mai mult comparativ cu valoarea programată, de 400 de milioane de euro, la o dobândă de 4,9% pe an.

Cu doi ani în urmă, Trezoreria a atras tot de pe piaţa internă un împrumut sindicalizat de 1,2 miliarde euro, care va avea scadenţă pe 23 iulie.