Crearea sistemului antirachetă costă 200 mil. euro, iar dezvoltarea lui peste 800 mil. euro

Ziarul Financiar 03.05.2011

Crearea unui sistem de apărare antirachetă complementar, destinat apărării populaţiei din ţările europene membre ale NATO, costă aproximativ 200 de milioane de euro, iar dezvoltarea acestuia era evaluată, în urmă cu un an, la 833 de milioane de euro.

Amplasarea în România a sistemului antirachetă costă Statele Unite 400 de milioane de dolari.

Marţi, 3 mai, un oficial american care face parte din delegaţia ce negociază Acordul privind amplasarea, în România, a unor elemente ale sistemului american antirachetă a anunţat, într-o conferinţă de presă susţinută la Slatina, că amplasarea sistemului antirachetă costă 400 de milioane de dolari, la care se adaugă 20 de milioane de dolari anual funcţionarea sistemului, fără a include rachetele.
Oficialului american a precizat că pentru România nu implică niciun fel de costuri amplasarea acestui sistem, ţării noastre revenindu-i doar punerea la dispoziţie a fostei baze militare de la Desevelu şi asigurarea pazei sistemului.

Potrivit unei declaraţii din 5 mai 2010 a secretarului general NATO, Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP, crearea unui sistem de apărare antirachetă complementar, destinat apărării populaţiei din ţările europene membre ale NATO, va costa "mai puţin de 200 de milioane de euro, pe o perioadă de zece ani".

Oficialul afirma atunci că "NATO construieşte deja un sistem antirachetă pentru protejarea militarilor atunci când se află în misiune", şi a cărui dezvoltare este evaluată la 833 de milioane de euro, potrivit datelor oficiale.