Secretele alchimice ale lui Paulo Coelho/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 03.05.2011

Fernando Morais

Magul

Extraordinara viaţă a lui Paulo Coelho autorul romanului Alchimistul

Editura Humanitas

Traducere din portugheză de Robertina Sfetcu. "I-am spus lui Fernando lucruri pe care nu le-am spus nimănui... nici măcar mie însumi.", mărturiseşte celebrul Paulo Coelho. Aşa a ieşit o biografie care oferă cea mai cuprinzătoare privire asupra fascinantei existenţe şi creaţii a celui mai tradus scriitor în viaţă. Se întâmpla la capătul mai multor ani de cercetare, în care a stat de vorbă, cu talent şi dăruire, cu toţi cei care-l cunosc pe Paulo Coelho. O poveste de-a dreptul fascinantă despre scriitorul citit de o sută cincisprezece milioane de oameni, ajuns un adevărat mag al sufletului. Fernando Morais s-a născut în 1946, este jurnalist, autor al mai multor cărţi traduse în nouăsprezece ţări.

Monica Ramirez

Identităţi secrete

Dincolo de invizibil

Crime scene publishing

Este prima parte a volumului 2 din seria Alina Marinescu. (Primul roman al seriei a apărut în aceeaşi colecţie, în vara anului trecut, şi se chema "Asasin la feminin"). Monica Ramirez are 40 de ani, a locuit în Statele Unite până anul trecut, când a revenit în România. A scris 11 volume, din care a publicat şapte în America. Acesta este al doilea care apare în româneşte şi continuă aventurile Alinei Marinescu, un spion format în comunism care acţionează în capitalism, în mai multe ţări ale lumii, nu numai în România. Seria Alina Marinescu cuprinde şapte volume, dintre care şase au fost deja scrise - parţial publicate în SUA.

Cecelia Ahern

Cartea viitorului

Editura Allfa

Traducere din limba engleză de Marilena Iovu. Scriitoarea irlandeză Cecelia Ahern este cunoscută chiar şi cititorilor români după traducerile romanelor sale "P.S.Te iubesc" şi "Cadoul". Romanul de faţă, din 2009, amestecă surpriza cu misterul şi romantismul. Într-o vară, o tânără de şaptesprezece ani care trăieşte lângă un castel împreună cu mama ei bolnavă şi alte rude, la scurt timp după ce tatăl ei a murit, împrumută de la o bibliotecă ambulantă o carte care se arată a fi un jurnal ce se scrie singur. Numai că în jurnal apar evenimente care se vor întâmpla abia a doua zi. Adolescenta trece prin fel şi fel de aventuri până află în final tragedia familiei sale, urmare a iubirii şi urii amestecate.

Zoe Ferraris

În căutarea lui Nouf

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Diana Gierling. Zoe Ferraris şi-a întâlnit soţul pe când avea 19 ani, la San Francisco. Era arab din Arabia Saudită venit la studii. După căsătorie, i-a vizitat familia, în Arabia Saudită, unde a rămas un an. Primul ei roman, scris la revenirea în America, cel de faţă, este un mistery a cărui acţiune se petrece în portul saudit Jeddah. O tânără de 19 ani dispare în deşert, familia o caută, dar trupul e găsit de nişte călători anonimi. Murise nu de deshidratare, ci înnecată. Însă nu familia doreşte să afle adevărul despre moartea ei, ci doar ghidul care o căutase.

Wells Tower

Să distrugi şi să arzi tot

Editura Curtea veche

Traducere din limba engleză şi note de Ştefania Mihalache. Tower s-a născut în 1973 la Vancouver, dar trăieşte în Carolina de Nord. E licenţiat în antropologie şi sociologie. A debutat editorial în 2009 cu acest volum de povestiri, foarte bine primit de public şi de critică - The New York Times Book Review ("remarcabil"), The New York Observer ("un debut foarte reuşit") sau Publishers Weekly ("un debut extraordinar"). Cartea cuprinde nouă povestiri cu subiecte diverse, de la infidelitatea în căsnicie la maltratarea unui băiat de către tatăl vitreg. Acţiunea povestirii care dă titlul volumului se petrece în vremea incursiunilor vikingilor şi se remarcă prin patos, brutalitate şi detaşare.

Marisha Pessl

Curs special de fizica dezastrelor

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Ruxandra Eugenia Târcă. Un roman de debut, inteligent şi erudit, al unei scriitoare născute în 1977 în Michigan, publicat deja în treizeci de limbi. O carte plină până la saţietate de aluzii literare şi culturale - muzică, filme etc - care pare să răspundă gândului dintr-un moment de cumpănă al eroinei: "Foarte puţini oameni îşi dau seama că nu are rost să caute răspunsuri la întrebările importante ale vieţii." O adolescentă care şi-a pierdut mama, la cinci ani, într-un accident de maşină, este purtată de tatăl ei, un intelectual excentric, dintr-un oraş universitar în altul. Au o relaţie foarte strânsă, inventează mereu discursuri noi, se lansează în citate savante, rescriu istoria literaturii şi a fizicii cuantice. Dar, într-o zi, adolescenta descoperă cadavrul profesoarei preferate, Hannah Schneider. Adolescenta reconstituie o poveste aproape poliţistă.