Acţiunile FP au pierdut 7% în trei zile, atingând un nou minim de la listare

Autor: Andrei Chirileasa 03.05.2011

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au înregistrat trei şedinţe de scăderi consecutive după adunarea generală a acţionarilor (AGA) de săptămâna trecută, scăzând de la 0,58 lei la un minim de 0,538 lei.

Marţi, acţiunile FP au scăzut cu 1,47%, în condiţiile în care întreaga piaţă a înregistrat corecţii, iar indicele BET a pierdut 1,9%.

Trendul descendent pe care acţiunile FP s-au aflat încă de la listare (cel mai mare preţ, de 0,6495 lei/acţiune, s-a înregistrat în prima zi de tranzacţionare a acţiunilor pe Bursă - 25 ianuarie) s-a accentuat în ultimele săptămâni, din cauza îngrijorărilor investitorilor legate de reluarea procesului de conversie a titlurilor de despăgubire emise de ANRP în acţiuni FP.

Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Propietăţii (ANRP) la finele săptămânii trecute, peste 1.200 de persoane aveau formulaseră cereri pentru a primi circa 1,4 miliarde de acţiuni, adică peste 10% din capitalul Fondului. Procesul de conversie s-a reluat luni, 2 mai, după ce fusese suspendat pe 11 ianuarie, înainte de listare.

Cei care primesc acţiuni în perioada 2-6 mai le vor primi la un preţ egal cu cotaţia medie din primele 60 de şedinţe de tranzacţionare a titlurilor FP la Bursă (de la 25 ianuarie la 19 aprilie), de 0,6176 lei, spre deosebire de cei care au primit acţiuni înainte de listare la preţul de 1 leu. Astfel, ei ar putea fi mult mai tentaţi să vândă la preţurile actuale. Începând din 9 mai, conversia titlurilor de despăgubire se va realiza la preţul mediu al acţiunilor din ultimele 60 de şedinţe, care este afişat în fiecare zi de Bursa de Valori Bucureşti. Acest preţ era marţi de 0,5963 lei/acţiune.

În AGA de săptămâna trecută, mai mulţi acţionari şi-au exprimat nemulţumirea faţă de evoluţia preţului acţiunilor, susţinând că administratorul american al fondului, Franklin Templeton, nu a reuşit să se ţină de promisiune şi să atragă un număr suficient de mare de investitori pentru a susţine preţul acţiunilor pe Bursă.

La preţul de marţi, de 0,538 lei, titlurile FP se tranzacţionează cu un discount de aproape 55% faţă de valoarea activului net unitar (VUAN) de la finele lunii martie.

Capitalizarea fondului a scăzut la 1,8 mld. euro, faţă de valoarea activului net de 4 mld. euro.