ING: BNR a cumpărat 600 de milioane de euro în aprilie

Autor: Ciprian Botea 03.05.2011

BNR a cumpărat 600 mil. euro de pe piaţa valutară interbancară în aprilie pentru a "netezi" ritmul de apreciere a leului în raport cu moneda unică europeană, estimează analiştii ING Bank.

Leul a câştigat aproape 4% în faţa euro pe parcursul lunii trecute. Cele mai recente date arată că banca centrală avea la sfârşitul lunii aprilie rezerve valutare de 32,1 miliarde de euro, în scădere cu circa 700 de milioane de euro faţă de sfârşitul lunii anterioare, din cauza deprecierii dolarului şi lirei sterline în faţa euro şi a reducerii rezervelor minime la pasivele în valută de la 25% la 20%.

"Considerând că scăderea rezervelor minime (cu 5 puncte procentuale, decisă de BNR la sfârşitul lunii martie - n. red.) a eliberat 1,2 mld. euro, estimăm că BNR a strâns 600 mil. euro în ultima lună prin intervenţii pe piaţa valutară, cel mai probabil pentru a netezi aprecierea leului", spune Vlad Muscalu, economist în cadrul ING. El susţine că aprecierea din aprilie a leului a fost susţinută de cererea de lei din partea jucătorilor privaţi, cerere care a fost mai mare decât în lunile anterioare având în vedere că a permis BNR să strângă o sumă semnificativă.