Anca Zevedei, şefa AMPOSDRU care avea pe mână 4,25 miliarde euro fonduri europene pentru HR, a fost schimbată din funcţie

Autor: Adelina Mihai 03.05.2011

Anca Cristina Zevedei, 34 de ani, şefa autorităţii de ma­nagement care gestio­nea­ză fonduri europene în valoare de 4,25 miliarde de euro pentru dezvoltarea resurselor umane, a fost schimbată din funcţia de director general al instituţiei, pe care o deţinea din martie 2010.

"Doamna Cristina Zevedei şi-a încetat vineri mandatul. Decizia a fost semnată de ministrul muncii, premierul Emil Boc", a spus Nicolae Ivăşchescu, secretar de stat în Ministerul Muncii. Premierul Emil Boc, care deţine şi funcţia de ministru al muncii, a spus ieri pentru Mediafax că decizia sa a fost una "managerială, pentru a asigura transparenţa totală în ancheta derulată în cazul fostului ministru al muncii".

Schimbarea directorului general al AMPOSDRU a venit la mai puţin de două săptămâni după ce Ioan Nelu Botiş, fostul mi­nis­tru al muncii, a renunţat la conducerea aces­tui minister după ce a fost im­plicat într-un scan­dal privind partici­parea soţiei sale într-un pro­iect finanţat din fondurile europene pentru re­surse umane, aflate în gestiunea Ministerului Muncii.

La conducerea AMPOSDRU a fost nu­mi­tă Carmen Ionel, 52 de ani, care a fost ante­rior şef de serviciu în cadrul direcţiei economice a in­stituţiei şi care va avea un mandat de şase luni. Licenţiată în economie în cadrul Aca­de­miei de Studii Economice, ea a lucrat ca eco­no­mist şi contabil în mai multe firme din Brăila, apoi ca manager şi director de resurse uma­ne la firma Oty Services, cu activităţi în industria confecţiilor. Din 2008 s-a angajat în cadrul organismului intermediar al POSDRU Brăila, iar de la începutul acestui an a fost transferată la AMPOSDRU, unde a ocupat iniţial funcţia de consilier superior, iar numai după două săptămâni a fost promovată ca şef serviciu economic.

Totuşi, de numele lui Zevedei se leagă cel mai mare grad de absorbţie al fondurilor euro­pe­ne pentru HR, întrucât la începutul man­datului său, valoarea plăţilor efectuate prin acest program era de mai puţin de 80 mil. euro, iar sub gestiunea sa, la înce­pu­tul lunii martie 2011, valoarea plăţilor a ajuns la 485 mil. euro.

Cristina Iova, fostul director general al in­sti­tuţiei, a fost demisă la începutul lunii fe­brua­rie 2010, iar imediat după demiterea ei, plăţile de la Bruxelles au fost suspendate ca urmare a gra­dului redus de absorbţie. În prezent, peste 2.000 de proiecte se află în curs de imple­men­tare prin POSDRU, iar valoarea cumulată a acestora este de peste 80% din valoarea totală a programului, acesta fiind primul din cele 7 pro­grame operaţionale care se apropie de final.