BNR a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25%

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax 03.05.2011

Banca Naţională a României (BNR) a decis ieri să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25%, pentru a opta şedinţă consecutiv, şi nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit.

Toţi membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România care au participat la un sondaj intern au anticipat deciziile băncii centrale.

BNR decisese la cea mai recentă şedinţă de politică monetară, din data de 31 martie, să menţină dobânda cheie la 6,25% pentru a şaptea şedinţă consecutivă, şi să reducă ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţă sub doi ani de la 25% la 20%. Rata rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale instituţiilor de credit a fost menţinută la nivelul de 15%.

Banca centrală nu a mai modificat dobânda de politică monetară de pe 4 mai 2010, când a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. În primele patru şedinţe de politică monetară din 2010, BNR a coborât dobânda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8%.

CA al BNR a analizat şi aprobat ieri şi raportul trimestrial asupra inflaţiei, care va fi prezentat într-o conferinţă de presă joi, 5 mai 2011.

Inflaţia anuală a urcat de la 7,6% în februarie la 8,01% în martie, atingând maximul din august 2008, după ce rata lunară s-a situat la 0,6%.

BNR ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 3% plus/minus un punct procentual, în timp ce prognoza este de 3,6% la finele anului. Estimarea a fost revizuită în luna februarie, de la 3,4%.

BNR estimează că rata anuală a inflaţiei va continua să crească în al doilea trimestru şi nu va reveni în acest an în intervalul ţintit, de 2 - 4%, ci doar în cursul anului 2012, ceea ce înseamnă că banca centrală va rata ţinta pentru al cincilea an consecutiv. "Prognoza actualizată a evoluţiilor macroeconomice relevă o creştere temporară a ratei anuale a inflaţiei în trimestrul doi, ca urmare a şocurilor induse de factori aflaţi în afara sferei de influenţă directă a gestiunii cererii agregate realizată prin instrumentele băncii centrale, în special a presiunilor generate - similar cazului majorităţii economiilor emergente - de evoluţia preţurilor internaţionale ale produselor alimentare şi combustibililor", afirmă BNR.

Rata anuală a inflaţiei a crescut de la 7,6% în februarie până la 8,01%, nivelul maxim înregistrat după luna august 2008. Banca centrală notează că accelerarea inflaţiei a fost determinată de materializarea riscurilor de natura ofertei legate de creşterea semnificativă a preţurilor produselor alimentare şi ale combustibililor, evidenţiate în cadrul raportului asupra inflaţiei din luna februarie 2011, în contextul accentuării presiunilor acumulate pe pieţele internaţionale ale materiilor prime. "Cu toate acestea, scenariul de bază al actualei proiecţii anticipează reluarea dezinflaţiei în al doilea semestru al anului 2011, odată cu disiparea efectului direct al majorării TVA, urmată de revenirea şi menţinerea ratei inflaţiei în interiorul intervalului de variaţie din jurul ţintei centrale în cursul anului 2012", se precizează în comunicat.

Banca centrală ţinteşte pentru 2011 şi 2012 încadrarea inflaţiei în intervalul 2% - 4%. În aceste condiţii, noua prognoză de inflaţie a BNR pentru finele acestui an se plasează peste 4%.

Evaluările BNR