Oficialii americani resping temerile Rusiei privind amplasarea scutului antirachetă în România

Autor: Iuliana Enache - Mediafax 04.05.2011

Oficialii americani au respins temerile Rusiei, care a cerut garanţii legale din partea SUA că scutul antirachetă din România nu va fi îndreptat împotriva rachetelor sale, reiterând invitaţia de a participa la un sistem comun de apărare antirachetă, relatează New York Times, în ediţia online.

Rusia a reacţionat imediat după acordul dintre Bucureşti şi Washington privind locul unde vor fi amplasaţi interceptorii americani pe teritoriul României, în cadrul scutului antirachetă. Moscova a afirmat că acest demers ignoră angajamentele luate de Statele Unite că Rusia va avea un rol în procesul de luare a deciziilor.

"Regretăm să spunem că paşii practici privind construirea unui segment european al sistemului global american de apărare au fost făcuţi fără a se ţine cont de dialogul ruso-american pe tema apărării antirachetă, care a început în baza unei decizii a preşedinţilor Dmitri Medvedev şi Barack Obama", se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Oficialii americani au respins însă aceste critici şi au reiterat invitaţia adresată de Statele Unite şi NATO Rusiei de a participa la un sistem de apărare antirachetă comun pentru Europa.