Primele întrebări despre modul în care americanii l-au eliminat pe Bin Laden

Autor: Catalina Apostoiu 04.05.2011

Uciderea lui Usama Bin Laden într-un moment în care acesta era neînarmat a generat semne de întrebare dacă Statele Unite nu au mers prea departe în căutarea, judecarea şi executarea celui mai căutat terorist al planetei, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Oficialii Casei Albe au declarat că Bin Laden s-a opus echipei americane care a luat cu asalt ascunzătoarea acestuia din Pakistan şi că au existat temeri că acesta se va "opune operaţiunii de capturare".

Purtătorul de cuvânt Jay Carney a refuzat să precizeze ce fel de rezistenţă a ridicat Bin Laden, dar a adăugat: "Ne-am aşteptat la o rezistenţă fermă şi am întâmpinat o rezistenţă fermă. Erau mulţi oameni înarmaţi". Usama Bin Laden era neînarmat în momentul în care a fost ucis de un comando american, iar soţia sa a fost rănită când s-a îndreptat asupra unui membru al echipei americane, se arată într-o nouă declaraţie a admi­nis­tra­ţiei americane care aduce unele revizuiri unor elemente ale declaraţiilor lansate în ziua raidului, potrivit Bloom­berg.

"Unele informaţii au venit pe bucăţi şi sunt acum revizuite", a declarat Jay Carney. Noua declaraţie contrazice unele elemente ale declaraţiilor anterioare ale oficialilor americani ce sugerau că Bin Laden era înarmat şi că unele femei din cadrul ascunzătorii acestuia au fost folosite drept scuturi umane.

Fostul cancelar vest-german Helmut Schmidt a declarat că operaţiunea americanilor ar putea avea consecinţe grave în lumea arabă. "Este clar o încălcare a dreptului internaţional." Cei mai mulţi musulmani sunt preocupaţi de înmormântarea lui Bin Laden în mare, această acţiune contravenind practicilor islamice.

Geoffrey Robertson, un important avocat american în domeniul drepturilor omului, arată că Bin Laden ar fi trebuit judecat. "Ultimul lucru pe care şi l-ar fi dorit este să fie judecat, condamnat şi să-şi încheie viaţa într-o închisoare. A murit exact cum şi-a dorit."

Nasser al-Bahri, unul din cei mai de încredere oameni ai liderului al Qaeda, a dezvăluit faptul că în urmă cu câţiva ani când erau înconjuraţi de americani, Bin Laden îi dăduse o armă încărcată şi-i ceruse să-l împuşte în eventualitatea unui atac.

"Când am auzit vestea morţii sale, primul meu gând a fost că dorinţa i-a fost îndeplinită." Fostul bodyguard a oferit detalii surprinzătoare privitoare la stilul de viaţă al liderului al Qaeda, spunând că acestuia îi plăcea echipa de fotbal Arsenal, să citească şi armăsarii negri.

Oficialii americani au cerut guvernului pakistanez să explice cum a reuşit Bin Laden să se ascundă în această ţară, guvernul pakistanez emiţând o declaraţie sfidătoare în care a numit raidul în care a fost ucis Bin Laden "o acţiune unilaterală neautorizată", potrivit The New York Times.

Semne de întrebare