Sute de mii de români acţionari fără să ştie la BMW, Mercedes, Orange, Louis Vuitton, Metro sau Carrefour. ZF a propus această măsură de transparenţă

Autor: Roxana Pricop 04.05.2011

Opt dintre cele nouă fonduri de pensii obligatorii administrate privat (Pilon II) şi-au publicat pentru prima dată de la lansare situaţia detaliată a investiţiilor.

Cei peste 4 milioane de români care contribuie lunar cu 3% din venitul brut la unul dintre cele opt fonduri au aflat astfel după trei ani cum finan­ţează fără să ştie bănci britanice sau producători auto din Germania.

Cele opt fonduri au investit circa 130 mil. lei în acţiuni străine, precum cele ale BMW, Daimler sau Louis Vuit­ton şi 308 mil. lei în obliga­ţiuni cor­po­ratiste, precum cele emise de băncile britanice Royal Bank of Scotland, Lloyds sau de Bank of Ireland.

În schimb, plasamentele celor opt fonduri pe Bursa de la Bucureşti erau de 300 mil. lei, cele mai mari investiţii fiind în acţiunile celor cinci SIF-uri, Petrom şi BRD, iar investiţiile în obligaţiuni emise de companii româneşti erau de 50 mil. lei. Două treimi din activele cumulate ale celor opt fonduri, adică circa 2,2 mld. lei, sunt plasate în titluri de stat româneşti.

Investiţiile în acţiuni ale fondurilor sunt cele care fac diferenţa la randament şi implicit la pensia pe care o vor primi peste 20 de ani contribuabilii la aceste scheme de pensii.

Până anul trecut fondurile de pensii nu au oferit informaţii detaliate cu privire la investiţiile realizate. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a obligat în acest an administratorii să publice de două ori pe an situaţia investiţiilor, după ce ZF a publicat în decembrie 2010 un articol despre transparenţa redusă a fondurilor de pensii.

"Este o bilă neagră pentru România că fondurile de pensii, în doar patru ani de funcţionare, au deja expuneri ridicate pe pieţele externe. Poate s-au grăbit ieşind pe pieţele externe, însă trebuie să fim realişti şi să recunoaştem că piaţa locală de capital nu oferă nici lichiditate şi nici emitenţi de anvergură de care au nevoie fondurile de pensii. Poate şi din această cauză, prezenţa fon­durilor de pensii private este încă nesem­nificativă la BVB", a spus Adrian Lupşan, directorul general adjunct al societăţii de brokeraj Intercapital Invest.

Portofoliile detaliate ale fondurilor de pensii administrate privat. Aflaţi aici la ce companii locale sau străine sunteţi acţionari

Cel mai mare fond de pensii local, administrat de ING, este şi unul dintre cei mai mari investitori locali pe pieţele externe, cu peste 100 mil. lei investiţi pe bursele din Polonia, Ungaria, Cehia şi Austria şi 140 mil. lei investiţi în obligaţiuni corporatiste străine din activele totale de 1,7 mld. lei. "Într-adevăr, la sfârşitul anului 2010, investiţiile realizate în acţiuni româneşti reprezentau puţin sub 60% din expunerea totală a componenţei de acţiuni a fondului. Ne dorim să investim în economia românească, însă nivelul actual de dezvoltare al pieţei locale, numărul redus de emitenţi care să ofere o lichiditate suficientă şi lipsa reprezentării anumitor sectoare fac ca, momentan, să fim nevoiţi să construim un portofoliu optim cu ajutorul expunerii pe pieţele din regiune", a spus Marius Popescu, directorul general al ING Pensii.

În 2010 fondul de pensii ING a înregistrat un randament de 16%. Randamentul portofoliului de ac­ţiuni al fondului a fost de 22% în 2010, peste aprecierea de 12% a principalului indice al BVB.

Generali este prin fondul Aripi al treilea cel mai mare administrator de pensii obligatorii, cu active nete de 350 mil. lei la finele anului trecut. Fondul a investit 14,6% din active (51 mil. lei) în acţiuni la finele anului trecut. Investiţiile la BVB erau în valoare de aproape 36 mil. lei, iar plasamentele în acţiuni externe - peste 15 mil. lei. Cele mai mari trei deţineri străine erau: Erste Bank (Austria), Siemens şi Basf (Germania). În 2010 Aripi a avut un randament de 15,1%.

"Cred că toţi directorii de investiţii îşi doresc să investească local activele fondurilor de pensii, însă piaţa locală nu oferă sub nicio formă diversificare sectorială şi nici lichiditate. Multe dintre fondurile de pensii sunt aproape de pragul limită de deţinere la SIF-uri. Aşteptăm de ani de zile listarea BCR, dorim ca statul să se grăbească şi să înceapă ofertele secundare la Transgaz şi Transelectrica. Ne-am fi dorit şi Romgaz pe Bursă anul acesta", a spus Anne-Marie Mancaş, director de investiţii al Generali Fond de Pensii.

"Este firesc ca fondurile de pensii să îşi diversifice portofoliul şi să caute oportunităţi pe pieţele externe, atât timp cât pe plan local administratorii susţin că nu le găsesc. Am aderat la Uniunea Europeană în 2007 şi consider că nu trebuie să mai considerăm plasamentele externe drept plasamente străine", a spus Mircea Oancea, preşedintele CSSPP.

Există şi fonduri care investesc banii de pensie ai românilor doar în acţiuni româneşti. Fondul Pensia Viva, cu active de 285 mil. lei şi administrat de Aviva, fondul BRD, cu active de 107 mil. lei, şi fondul Vital, cu active de 115 mil. lei şi administrat de Aegon, au pariat exclusiv pe potenţialul BVB. Randamentul acestor fonduri a fost anul trecut de 12-13%.