Aveţi pensie privată la Generali? Vedeţi aici portofoliul complet al fondului de pensii Aripi

Autor: Roxana Pricop 05.05.2011

Fondul de pensii Aripi administrat de Generali este al treilea cel mai mare fond din piaţă, cu active nete de 350 mil. lei la finele anului trecut.

În 2010, fondul Aripi a obţinut un randament de 15,1%.

Fondul avea investiţii în acţiuni în valoare de 51 milioane de lei la finele anului trecut.

Investiţiile pe Bursa de la Bucureşti erau în valoare de aproape 36 mil. lei iar plasamentele în acţiuni ale companiilor listate pe pieţele externe se ridicau la peste 15 mil. lei.

Cele mai mari trei deţineri străine erau: Erste Bank (Austria, cu 1,21% din active), Siemens şi Basf (Germania cu peste 0,3%), dar portofoliul de acţiuni străine cuprindea în total 35 de companii, majoritatea din Germania sau Franţa.

Fondul a mai investit şi în acţiuni Daimler (producătorul Mercedes), BMW, Deutsche Bank, Louis Vuitton, dar şi la Carrefour, Metro sau France Telecom (Orange).

Pe Bursa de la Bucureşti, cele mai importante investiţii erau acţiunile Petrom, SIF Oltenia şi SIF Moldova, însă fondul a investit peste un milion de lei în acţiunile companiilor Transgaz, Transelectrica, Banca Transilvania, Biofarm şi Antibiotice.

"Atunci când luăm decizia de investiţiei, mai întâi analizăm regiunea, apoi sectorul de activitate şi mai apoi compania. Cred că toţi directorii de investiţii îşi doresc să investească local activele fondurilor de pensii, însă piaţa locală nu oferă sub nici o formă diversificare sectorială şi nici lichidiate. Multe dintre fondurile de pensii sunt aproape de pragul limită de deţinere la SIF-uri. Aşteptăm de ani de zile listarea BCR, dorim ca statul să se grăbească şi să înceapă ofertele secundare la Transgaz şi Transelectrica. Ne-am fi dorit şi Romgaz pe Bursă anul acesta", a spus Anne-Marie Mancaş, director de investiţii al Generali Fond de Pensii.

Cele mai mari investiţii ale fondului Aripi erau titlurile de stat emise de Ministerul Finanţelor, în care fondul avea investite 216 milioane de lei la finele anului trecut.