Aveţi pensie privată la Eureko? Vedeţi aici portofoliul complet al fondului de pensii Eureko

Autor: Roxana Pricop 05.05.2011

Fondul de pensii private Eureko este unul dintre cele mai mari fonduri de pensii cu active nete de 237 milioane de lei de la un număr de peste 340.000 de participanţi.

În 2010, fondul Eureko a înregistrat un randament de 13,75%.

Cei peste 340.000 de participanţi la fondul de pensii private Eureko sunt acţionari indirecţi la cel mai mare grup minier din lume Rio Tinto şi la gigantul alimentar Nestlé.

Ei au împrumutat statul român cu 155 milioane de lei şi cu alte 9,9 milioane de lei băncile britanice LLoyds TSB sau Royal Bank of Scotland..

Principalele investiţii ale fondului sunt instrumentele de venit fix care au atras peste 80% din activele de 237,6 mil. lei la finele anului trecut.

La categoria instrumentelor cu venit fix conduc titlurile de stat româneşti care au atras 65% din active, urmate la mare distanţă de obligaţiunile emise de grupurile britanice LLoyds TSB şi Royal Bank of Scotland cu o pondere cumulată de 4,2% din active, obligaţiunile emise de BCR (1,9%), precum şi obligaţiunile emise de băncile de investiţii BEI şi BERD (câte 1,5% din active).

La finele anului trecut, aproape 2% din activele fondului au fost investite în obligaţiunile emise de municipalităţile locale (Bucureti, Iaşi şi Alba Iulia). Fondul mai deţine în portofoliu obligaţiuni emise de Grecia (0,9% din active).

Expunerea pe acţiuni a fondului era de 9,9% la 31 decembrie 2010. Cele mai mari plasamente ale fondului sunt pe Bursa de la Bucureşti, în acţiuni BRD, Petrom, Banca Transilvania şi Transgaz. Pe bursele străine, fondul a investit în acţiunile companiei Nestlé, ale companiei austriece de investiţii imobiliare Atrium Real Estate, ambele cu activităţi în România, precum şi în grupurile miniere Anglo American PLC, Rio Tinto şi BHP Billiton. Prin investiţiile făcute de fondul de pensii pe bursele locale şi străine, participanţii au devenit indirect acţionari la aceste companii.

"Per total, aşa cum am prognozat, portofoliul extern de acţiuni a adus cel mai mare randament anul trecut. La nivel individual, cele mai bune preformanţe au fost furnizate de acţiuni precum Transgaz şi Transelectrica din piaţa locală şi acţiunile din sectorul minier din portofoliul extern, Xtrata, Rio Tinto", a spus Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko SAFPP, divizia de administrare a fondurilor de pensii a companiei Eureko.