O carte despre fondatorul lui „Apple” simultan în SUA şi România. Cartea poate fi cumpărată cu Ziarul Financiar în perioada 15-21 iunie

Autor: Stelian Turlea 05.05.2011

La o lună după apariţia în Statele Unite, practic simultan cu acea ieşire pe piaţă, Editura Publica a tipărit cartea despre omul care a transformat felul în care comunicăm, consumăm şi ne conectăm - Steve Jobs, iLeadership *). Editura precizează că Jay Elliot ne oferă pentru prima dată oportunitatea de a-l cunoaşte pe Steve Jobs aşa cum doar unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai săi a avut ocazia să o facă. De la şedinţele cu privire la dezvoltarea produselor până în laboratoarele de design, trecând prin întâlnirile din cadrul consiliului de administraţie şi apariţiile sale în minunata lume din Silicon Valley, parcurgem povestea autentică a acestui om care a revoluţionat tehnologia şi lumea în care trăim - felul în care muncim, ne jucăm şi comunicăm. Cum a reuşit în viaţă acest om? "Trebuie să crezi în ceva, spune Steve Jobs: în propriul instinct, în destin, viaţă, karma sau în orice altceva. Această abordare nu m-a dezamăgit niciodată şi mi-a schimbat viaţa întru totul."

De ce socotim că această carte merită să fie prezentată drept un eveniment editorial? În primul rând, pentru apariţia simultană de care vorbeam mai înainte, în America şi la noi. În al doilea rând, pentru ideile îndrăzneţe, extrem de necesare oricărui întreprinzător, mic sau mare, mai ales într-o perioadă economică atât de tulbure. Ar fi suficient să amintim câteva - conform manualului lui Steve Jobs, toate oportunităţile încep cu o nevoie nesatisfăcută; o companie structurată în grupuri distincte de produse are un succes mai mare şi mai sigur decât una organizată funcţional; este de preferat organizaţia bazată pe produs şi construirea produselor destinate consumatorilor, nu distribuitorilor; este esenţial ca un lider să înveţe să se facă înţeles, să deprindă şi să stăpânească arta persuasiunii. Sunt atât de multe idei valoroase pentru un om de afaceri în această carte, încât ar trebui s-o cităm aproape pe toată. Vă lăsăm pe dumneavoastră s-o citiţi...

Steven Paul Jobs (născut în1955) este co-fondatorul şi directorul general al companiei Apple Computer, cel mai mare acţionar al companiei Disney şi cel mai influent "personaj" din industira calculatoarelor. El a reuşit să contribuie mai mult decât oricine la crearea mitului întreprinzătorului inteligent şi individualist din Silicon Valley. Împreună cu co-fondatorul "Apple", Steve Wozniak, Jobs a ajutat la popularizarea calculatorului personal spre sfârşitul anilor '70.

De mai bine de un an au apărut zvonuri, repede confirmate, privind starea de sănătate a lui Steve Jobs, care a fost operat de un cancer de pancreas în 2004. Boala a recidivat, Jobs a apărut în ultimele ieşiri în public foarte slăbit, dar a continuat să-şi prezinte produsele - ultimele generaţii ale telefonului iPhone şi ale dispozitivelor iPod şi Macbook. Cartea de acum nu va face decât să-i sporească succesul, în ciuda bolii.

Autorul cărţii, Jay Elliot, a muncit umăr la umăr împreună cu Steve Jobs în calitate de vicepreşedinte Apple şi ne dezvăluie în paginile de faţă stilul unic de leadership specific lui Steve, iLeadershipul, unul care se bazează pe patru principii călăuzitoare: produs, talent, organizaţie, marketing. O lectură care ne aduce în prim-plan provocările şi drumul sinuos parcurs de directorul general al celor de la Apple pentru obţinerea aprecierii de care se bucură în prezent la nivel mondial. "Am cunoscut şi am muncit alături de lideri de la IBM şi Intel - spune Jay Elliot; i-am întâlnit pe unii dintre cei mai influenţi lideri şi gânditori din mediul de afaceri, incluzându-i aici pe Jack Welch, Buckminster Fuller sau Joseph Campbell, şi am discutat despre noua paradigmă în cultura organizaţională cu Peter Drucker. Steve face parte dintr-o categorie aparte."

"O lucrare fascinantă care mistifică, dar în acelaşi timp şi demistifică, relaţia Jobs/Apple. O lectură minunată pentru toţi cei care doresc să-şi alinieze viziunea la acuitatea detaliilor." (David Allen, autorul bestsellerului Getting Things Done)"Steve Jobs este un lider revoluţionar şi un gânditor despre care s-au scris multe rânduri. Dar, pentru prima dată într-un volum, Jay Elliot explorează în profunzime stilul unic de leadership al lui Steve Jobs, unul care a schimbat pentru totdeauna viaţa noastră şi a celor din jurul nostru." (Howard Behar, fost preşedinte Starbucks Coffee şi autorul cărţii It's Not About the Coffee)

*) Jay Elliot, împreună cu William S. Simon - Steve Jobs, iLeadership pentru o nouă generaţie, Editura Publica, traducere din engleză de Mihaela Sofonea.