Facebook este evaluată mai nou la 100 mld. $

Autor: Ştefan Vrabie 05.05.2011

Afacerile Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, cresc mai repede decât previziunile făcute acum câteva luni şi ridică miza pentru o listare la bursă care ar putea avea loc în primăvara anului viitor, scrie cotidianul The Wall Street Journal, citând persoane care ar fi "văzut" datele financiare ale companiei.

Sursele susţin că reţeaua de socializare gigant este pe cale să depăşească un profit operaţional (EBITDA) de 2 miliarde de dolari în 2011. Un asemenea profit se situează cu mult peste datele vehiculate pe piaţă cu câteva luni în urmă când banca Goldman Sachs şi firma de investiţii rusească Digital Sky Technologies au cumpărat acţiuni la reţeaua socială. Investiţiile făcute la începutul acestui an au făcut ca valoarea reţelei de socializare să ajungă la 50 de miliarde de dolari.

Compania de cercetare Emarketer estimează că Facebook va avea 4,05 miliarde de dolari venituri din publicitate, faţă de 1,86 miliarde de dolari în urmă cu un an. În această situaţie, marja profitului operaţional al Facebook este de 50% din venituri. Persoanele familiare cu finanţele recente a companiei cred că profitul creşte într-o măsură atât de rapidă încât o evaluare de 100 de miliarde de dolari poate fi justificată atunci când se va face oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni. Creatorul Facebook Mark Zuckerberg va ajunge unul dintre cei mai mari miliardari ai lumii în momentul în care compania va fi listată.

Există puţine informaţii publice asupra situaţiei financiare a Facebook. Cu toate acestea, investitorii şi bancherii sunt surprinşi de ceea ce ei percep ca fiind nişte evaluări "astronomice" ale companiei. Pe piaţa secundară evaluările Facebook au fluctuat violent, recent tranzacţionându-se acţiuni la o valoare a companiei de 70 de miliarde de dolari.

Reţeaua de socializare are mai mult de 600 de milioane de utilizatori care împart frecvent fotografii, link-uri web şi mesaje. Dintre aceş­tia, peste 3 milioane sunt din România.

Discuţii pentru preluarea Skype

Facebook şi Google încearcă separat să obţină diverse tipuri de colaborare cu Skype, după ce compania care operează unul dintre cele mai răspândite şi mai cunoscute servicii de videoconferinţe online a amânat oferta publică iniţială, au declarat pentru Reuters două surse apropiate discuţiilor.

Creatorul şi directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a participat la discuţii interne privind preluarea Skype, potrivit uneia dintre surse. O altă sursă a afirmat că Facebook a propus Skype formarea unui joint-venture. Şi Google a purtat discuţii preliminare pentru un joint-venture cu Skype.

Un acord cu Skype ar putea genera o tranzacţie evaluată la 3-4 mld. dolari, a adăugat prima sursă. Oferta publică iniţială a Skype, odată derulată, ar putea atrage circa un miliard de dolari, au declarat alte surse. Discuţiile sunt în etape preliminare şi nu este clar care sunt variantele preferate de companii pentru o combinaţie cu Skype.

Facebook ar avea cel mai mult de câştigat dintr-un parteneriat cu Skype, deoarece şi-ar extinde baza de utilizatori prin creşterea pe plan internaţional, pe pieţele unde serviciul de telefonie şi conferinţe online este deja foarte popular. În plus, cei 500 de milioane de utilizatori ai Facebook ar avea un nou motiv să folosească activ serviciile companiei şi să rămână conectaţi.