Compania canadiană Agrium a cumpărat un business agricol pe piaţa locală

Autor: Anca Dumitrescu 05.05.2011

Compania canadiană de produse şi servicii agricole Agrium a cumpărat producătorul italian de fertilizatori CerealToscana şi subsidiara din România a acestuia Agroport, pentru 27 de milioane de dolari plus capitalul de lucru.

Cele două companii preluate au realizat împreună în ultimii trei ani vânzări anuale brute de aproximativ 200 de milioane de dolari şi un profit EBITDA mediu (înainte de deducerea dobânzilor, impozitelor, deprecierii şi amortizării) de opt milioane de dolari, se arată într-un comunicat al Agrium.

CerealToscana şi Agroport au capacităţi de stocare pentru 90.000 de tone de produse, cu active de distribuţie la Livorno şi Ravenna, în Italia, iar în România în regiunea Dunării. Cele două companii vând anual 400.000 de tone de fertilizatori. Agrium, listată la bursa din Toronto, este un furnizor important de produse şi servicii agricole în America de Nord, America de Sud şi Australia.

Agroport a fost înregistrată în Galaţi, în 1996, iar obiectul principal de activitate este comerţul cu ridicata al produselor chimice. Acţionarii Agroport sunt Cereal Toscana din Italia, care deţine 68,76% din acţiuni, şi compania românească Trans Europa Management, cu o participaţie de 31,23%.