Ministerul Economiei are patru proiecte de 10 mld. € pentru parteneriat public privat. Când le va face?

Autor: Roxana Petrescu 05.05.2011

Cele mai importante patru proiecte pe care Ministerul Economiei încearcă să le facă în parteneriat public privat au o valoare de 10 miliarde de euro, dar despre multe dintre ele se discută de mai bine de 20 de ani.

Oficialii instituţiei explică aceste tergi­ver­sări fie prin venirea crizei, fie prin faptul că anu­mi­te proiecte aveau nevoie de un anumit con­text pentru a deveni viabile economic, dar uită să precizeze şi impactul pe care multiplele schim­­bări de strategie energetică, de la o gu­ver­na­re la alta, l-a avut asupra unor investiţii uriaşe.

Pe lista proiectelor prioritare pe care Ministerul Economiei le are în vedere pentru parteneriate public private sunt reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă (4 mld. euro), hidrocentrala Tarniţa - Lăpuşteşti (peste 1 mld. euro), proiectul de terminale de gaze AGRI (1,2-4,5 mld. euro) şi ca noutate un proiect la termocentrala de la Doiceşti (0,7 mil. euro).

"Am semnat un acord de dezvoltare în 2008 poate fiind prea optimişti în legătură cu rea­lizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Esen­ţial acum este să refacem acţionariatul pentru că de acest lucru este condiţionat între­gul proiect", a spus Dragoş Popescu, di­rec­torul ge­neral al EnergoNuclear, compania de pro­iect pentru cele două reactoare noi de la Cer­na­vodă. El nu spune că a fost un eşec plecarea a patru investitori străini dintre cei şase pe care compania reuşise să-i atragă în 2008, ci că "într-un efort de dezvoltare", aşa cum caracterizează încercările de a lansa cel mai ambiţios proiect energetic local în valoare de 4 miliarde de euro, este normal să se întâmple şi astfel de lucruri.

"Energia este o afacere extraordinară. Cu siguranţă se vor găsi oameni care să bage bani", a mai spus Popescu.

Al doilea proiect gigant pe care Ministerul Economiei promite să-l facă în parteneriat public privat este hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarniţa - Lăpuşteşti, în valoare de peste un miliard de euro.

"În ultimii ani am asistat la o schimbare fundamentală a pieţei care face acest proiect obligatoriu pentru sistem. Este vorba despre dezvoltarea energiilor necontrolabile, verzi. Acum acest proiect devine economic fezabil şi obligatoriu totodată pentru siguranţa siste­mului", a declarat Valeriu Binig, director servicii financiare energie şi resurse din cadrul Deloitte România, liderul consorţiului în vederea pregătirii procesului de atragere a investitorilor în acest proiect.

"Avem circa 10 investitori interesaţi de acest proiect, dar am contactat peste 150 de posibili investitori din toamna anului trecut", a mai spus Binig. Până în ianuarie 2012 ar trebui selectaţi investitorii, pentru ca în februarie 2012 să se înregistreze compania de proiect. În a doua jumătate a anului 2012 ar trebui semnat contractul de execuţie de lucrări, iar lucrările ar trebui să înceapă în 2013 pentru ca în al doilea semestru al anului 2019 să fie finalizate.

În ceea ce priveşte proiectul AGRI, care-şi propune să aducă gaze naturale azere în Europa prin intermediul unui sistem de două terminale de gaze naturale lichefiate în Georgia şi în România, investiţia ar fi între 1,2 şi 4,5 mld. euro pentru capacităţi cuprinse între 2-8 mld. metri cubi. Abia în prima jumătate a anului viitor ar trebui finalizat studiul de fezabilitate care va arăta dacă proiectul este sau nu viabil din punctul de vedere financiar.

Cel de-al patrulea proiect prezentat de Ministerul Economiei este o investiţie de 700 de milioane de euro într-o termocentrală la Doiceşti alături de compania chineză China Huadian Engineering. Construcţiile ar trebui să înceapă în 2012.