Isărescu: Problema cu inflaţia este că dăm cei mai mulţi bani pe mâncare

Autor: Ciprian Botea 05.05.2011

Ponderea prea mare a alimentelor în coşul de consum, care a dat peste cap prognozele de inflaţie ale Băncii Naţio­nale, este o problemă care a fost discu­tată cu Institutul Naţional de Statistică (INS), dar care rămâne nerezolvată pentru moment, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (desen).

"Este o problemă care s-a discutat o zi întreagă cu Institutul Naţional de Statistică. Dar asta e situaţia, lucrăm cu acest indice. Aceasta nu este o ex­plicaţie, nu este o scuză, este o realitate bazată pe cifre", a declarat ieri Isă­rescu la prezentarea raportului tri­mes­trial asupra inflaţiei. Banca Naţională şi-a revizuit în creştere prognoza de inflaţie pentru anul acesta, de la 3,6% la 5,1%, aşteptându-se ca preţurile produselor alimentare şi ale carburanţilor să fie principalii factori de presiune. Inflaţia anualizată a urcat peste pragul de 8% în luna martie, iar Isărescu spune că doar un an agricol bun ar ajuta procesul de dezinflaţie.

România înregistrează a doua cea mai mare creştere de preţuri la alimente din regiune, după Bulgaria. În plus, în toamnă urmează o creştere a preţului la energia termică, ceea ce va aduce o presiune suplimen­tară asupra inflaţiei.

Isărescu a precizat că nu cantitatea de lei de pe piaţă este cauza majorării preţurilor, în condiţiile în care în ultimii doi-trei ani baza monetară s-a menţinut în jurul a 50 mld. lei, fiind aco­perită în totalitate de rezerva valutară. El a arătat, de aseme­nea, că rezerva de aur de 103,7 tone a BNR acoperă o treime din emisiunea mone­tară, iar o aco­perire mai ridica­tă nu a existat nici măcar în tim­pul etalonului aur.