Cioloş: Insist pentru o strategie agricolă cu o viziune în care să nu se dea direcţii de la Bruxelles

Autor: Vasile Magradean 06.05.2011

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a pledat pentru elaborarea de către România a unei strategii agricole pe termen mediu şi lung cu o viziune care să meargă de jos în sus, şi nu de sus în jos, "să nu se dea de la Bruxelles direcţii şi lecţii, pentru că nu e cazul".

Dacian Cioloş a declarat, vineri, la Conferinţa Consorţiului Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj, că important este ca, folosind resursele financiare, inclusiv cele europene, să se construiască în România "o relansare a agriculturii", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Insist şi în România pentru o strategie, pentru o viziune privind dezvoltarea agriculturii pe termen mediu şi lung, o viziune care să meargă de jos în sus, şi nu să vină de sus în jos, adică de la Bruxelles spre România. Să nu se dea de la Bruxelles nişte direcţii şi nişte lecţii, pentru că nu e cazul. Important este ca, folosind resursele financiare, inclusiv europene, să se construiască în România această relansare a agriculturii, pornind de la ideea că nu putem merge pe un singur model de agricultură, ci valorificând diversele modele pe care le avem", a spus Cioloş.

El a subliniat că România trebuie să definească ceea ce vrea cu agricultura sa, să îşi definească obiectivele şi calea, având acum suficientă influenţă la nivel european "pentru a se regăsi în ceea ce se va decide la nivel european".

"Trebuie schimbată puţin abordarea. Cu absorbţia fondurilor europene, luăm banii de la Bruxelles, dar acum, când gândim viitoarele politici, să facem invers. Să vedem ce vrem noi în România şi cum ne integrăm în viitoarea Politică Agricolă Comună", a spus Dacian Cioloş.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, cel al Agriculturii, Valeriu Tabără, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, şi preşedintele Comisiei de Agricultură din PE, Paolo Del Castro, participă, vineri, la USAMV Cluj-Napoca, la Conferinţa Consorţiului USAMV.