Opinie Iulian Anghel, ZF: PDL vechi şi nou – în căutarea unui nou preşedinte, dar şi a unui nou premier

Autor: Iulian Anghel 08.05.2011

Cărţile au fost făcute. Jocul începe peste o săptămână când Convenţia Naţională a PDL (forul suprem al partidului) îşi va alege şeful pentru următorii patru ani.

Joi seară a expirat termenul până la care cei care aspiră la o funcţie de conducere în principalul partid de guvernământ au avut de optat între Emil Boc şi Vasile Blaga (Teodor Paleologu, al treila competitor, nu contează cu adevărat). La sfârşitul zilei de 14 mai, undeva spre miezul nopţii cum se obişnuieşte, unul dintre cei doi va fi "Şeful".

Până atunci, caravane portocalii au împânzit ţara. Avantajat de poziţia administrativă pe care o deţine, Emil Boc (premierul!) taie în draci pamblici şi asistă la semnarea celui mai mic acord de finanţare cu banii de la UE sau de aiurea, secondat de şefa "Dezvoltării", Elena Udrea. Se plânge că este singur în această luptă încleştată cu adversarii interni şi cu "mogulii de presă". Dar deasupra lui planează imperial duhul lui Traian Băsescu care îi dă puteri.

Vasile Blaga nu se lasă mai prejos şi bate şi el ţara convins, după cum spune, că va câştiga. Trebuie să câştige, adaugă, altminteri Boc va duce partidul în jos cu implicaţii majore pentru viitoarele alegeri. (Eu sunt în permanenţă încrezător fiindcă altfel (...) nu umblam prin Postul Paştelui, prin Săptămâna Luminată sau acum...).

Blaga şi Boc nu candidează pentru nicio altă poziţie, ceea ce înseamnă că acela dintre ei care pierde va rămâne simplu membru de partid.

Ceilalţi au avut de optat şi au optat. Roberta Anastase, Gheorghe Flutur, Teodor Baconschi şi Mircea Toader s-au aliniat în spatele lui Emil Boc şi ţintesc poziţiile de prim-vicepreşedinţi, iar Ioan Oltean pe cea de secretar general. Vicepreşedinţii lui Boc ar urma să fie, între alţii, Monica Macovei, Sever Voinescu, Elena Udrea, Anca Boagiu, George Scripcaru, Raluca Turcan, William Brânză, Gabriel Berca, Teodor Baconschi (dacă nu câştigă prim-vicepreşedinţia) şi Mihai Stănişoară.

Printre prim - vicepreşedinţii lui Blaga ar urma să se numere, dacă acesta ar câştiga, Sorin Frunzăverde, Constantin Ostaficiuc şi Cristian Boureanu. Cezar Preda va fi secretar general. Pentru postul de vicepreşedinţi s-au înscris, între alţii, Radu F. Alexandru Petru Filip, Mircea Hava, Cătălin Croitoru şi Mihaela Popa.

Nu candidează pentru nicio poziţie Adriean Videanu, Radu Berceanu, Theodor Stolojan şi Valeriu Stoica, cel din urmă, motivat, cum spune, de dorinţa de a lucra în spatele partidului la consolidarea doctrinei.

Tabloul de mai sus oferă puţine surprize, poate retragerea neşteptată a lui Berceanu şi bănuită a lui Videanu sau Stolojan. Cooptarea în echipa lui Blaga a lui Voinescu, Macovei sau Baconschi nu miră prea tare ştiut fiind că ei sunt susţinţi de Traian Băsescu care îl sprijină pe Boc. Ei sunt importanţi pentru că ar putea fi, pe viitor, nucleul unui nou partid pregătit de Băsescu şi sugerat cu luni în urmă de fostul consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, sub suavul titlu "Albă ca Zăpada". Dar asta s-ar putea susţine dacă Boc ar pierde.

Chiar dacă pare avantajat de sprijinul oferit de şeful statului cu argumentul că i-a fost alături în toţi aceşti ani grei, Emil Boc nu este dinainte câştigător. Lupta este strânsă pentru că, în teritoriu, oameni ca Frunzăverde, Ostaficiuc sau Cezar Preda, luaţi fiecare separat, au tot atâta influenţă cât ar avea Teodor Baconschi, Monica Macovei, Sever Voinescu, Raluca Turcan sau William Brânză, la un loc.

Importantă va fi prima zi de după alegeri. Dacă Boc câştigă, va renunţa, foarte probabil, la poziţia de premier "pentru a se ocupa de partid" în vederea viitoarei lupte electorale. Acest lucru i-a fost cerut în iarnă de Traian Băsescu. Şeful statului îl sprijină mânat nu doar de amintirea deşertului traversat împreună, ci şi de intenţia vădită de a aşeza pe fotoliul de la Palatul Victoria un "tehnocrat".

Dacă Boc pierde, este posibil să dorească să-şi păstreze fotoliul de premier. Întrebarea este cât sprijin va mai avea din partea partidului, mai ales că alegerile se apropie, iar măsurile dure nu-i avantajează pe parlamentarii PDL care la alegerile din 2010 ţintesc un nou mandat.