Chinezii aruncă cu miile de miliarde de dolari. Americanii nu prea vor să le vândă companiile

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 08.05.2011

Acum, China se pregăteşte să le întoarcă favoarea ţărilor respective. Întrebarea este dacă Statele Unite vor fi dispuse şi capabile să participe în întregime, potrivit unui studiu al firmei de consultanţă Rhodium Group.

Dispunând de capital din abundenţă graţie enormelor excedente comerciale şi înarmată cu cele mai mari rezerve valutare din lume, China a început să-şi investească bogăţiile în toate colţurile lumii.

Studiul estimează că în următorul deceniu China ar putea investi până la 2.000 de miliarde de dolari în companii, fabrici sau proprietăţi din afara graniţelor sale, investiţiile putând contribui la revigorarea creşterii Americii şi Europei.

Totuşi, raportul avertizează în acelaşi timp că Statele Unite riscă să piardă o mare parte din creşterea puternică a investiţiilor chineze din cauza politicii, unei rivalităţi în creştere între cele două ţări şi a unor percepţii adânc înrădăcinate că investiţiile chineze nu sunt bine venite în America.

În timp ce băncile de pe Wall Street fac lobby pentru mai multe investiţii chineze în Statele Unite, Washingtonul ezită în continuare. Una din cele mai invocate temeri este că firmele chineze, multe dintre ele deţinute parţial sau în întregime de guvern, se vor folosi de achiziţii pentru a accesa secrete militare. O altă temere este că firmele chineze vor cumpăra companii americane cu operaţiuni de produc­ţie în Statele Unite, vor închide fabricile respective şi vor reloca producţia în China.

China, bineînţeles, este deja o forţă pe pieţele mondiale. În ultimii ani, a acordat îm­prumuturi de ordinul miliardelor de dolari ţărilor emergente şi a permis companiilor sale de stat să cumpere participaţii minoritare în cadrul unor companii extrem de importante la nivel global, cum ar fi Rio Tinto, Morgan Stanley şi Blackstone Group.

China este de asemenea un jucător major pe pieţele obligaţiunilor, deţinând titluri americane de aproximativ 1.600 mld $, o investiţie care contribuie la menţinerea ratelor dobânzii în America la un nivel scăzut şi finanţează datoria enormă a Americii.

Totuşi, China este un jucător relativ mic în ceea ce priveşte investiţiile străine directe. Anul trecut, acestea s-au ridicat la aproximativ 59 mld. $. Comparativ, investiţiile similare ame­ricane depăşesc 300 mld $. Însă, în condiţiile în care autorităţile chineze îndeamnă firmele locale să investească în resurse şi tehnologie, investiţiile chineze ar putea atinge în curând 100-200 mld. $ pe an. Problema este că aceste firme chineze nu sunt întotdeauna bine-venite peste hotare, fiind considerate giganţi subven­ţionaţi de stat care ar putea lucra în interesul guvernului ţării.

O serie de tranzacţii chineze din Statele Unite au fost blocate de autorităţi sau atacate de politicienii locali care se tem că China ar putea câştiga acces la tehnologie militară sau ar putea prelua controlul asupra unor valoroase resurse naturale.

Caracterizând acţiunile drept protecţionism mascat, oficialii chinezi au lansat critici dure la adresa Washingtonului.

Unii experţi spun că sentimentul anti-China este atât de puternic în Statele Unite, încât este puţin probabil ca acestea să atragă investiţii uriaşe în următorii ani. Daniel H. Rosen, co-autor al studiului împreună cu Thilo Henemman, spune că dacă firmele chineze sunt refuzate, oportunităţile de investiţii din Statele Unite ar putea scădea semnificativ.

În plus, avertizează acesta, China ar putea lua măsuri împotriva companiilor americane cu operaţiuni în ţară, descurajând în acelaşi timp Beijingul de la a implementa reforme care i-ar deschide şi transparentiza pieţele de afaceri şi financiare. Autorii studiului fac apel la autorităţile americane să lanseze un mesaj clar că inves­tiţiile chineze în SUA sunt bine-venite.

Unii analişti spun că China poartă o parte din vina pentru opoziţia faţă de investiţiile sale străine, nu numai din Statele Unite.

Companiile chineze nu sunt foarte transparente, iar o mare parte a investiţiilor chineze sunt realizate de câteva companii deţinute de guvern care au acces la finanţare ieftină de stat. Totuşi, mulţi analişti susţin că SUA şi China au clar nevoie una de cealaltă. China dispune acum de capitalul de care firmele americane au nevoie disperată, iar Statele Unite dispun de teh­nologie şi o forţă de muncă înalt calificată.