Serbia a respins oferta de 1,1 mld. euro a Telekom Austria pentru operatorul naţional de telefonie

Autor: Mediafax 08.05.2011

Serbia a respins joi o ofertă îmbunătăţită de 1,1 mld. euro a Telekom Austria pentru preluarea companiei de stat Telekom Serbia şi a renunţat la vânzarea operatorului telecom. Guvernul de la Belgrad nu a discutat posibilitatea reluării în viitor a vânzării Telekom Serbia, a anunţat Ministerul Finanţelor.

Statul a cerut cel puţin 1,4 miliarde de euro pentru o participaţie de 51% la compania de telecomunicaţii, care controlează 98% din piaţa telefoniei fixe din Serbia şi 60% din cea a telefoniei mobile. Executivul a respins propunerea iniţială de 850 de milioane de euro, la care s-ar fi adăugat investiţii de 450 de milioane de euro, şi a extins de două ori termenul limită al negocierilor.

Serbia deţine 80% din companie, în timp ce grupul elen OTE controlează restul de 20% din acţiuni. OTE intenţiona să vândă întreaga participaţie la Telekom Serbia. Potrivit presei elene, în urmă cu doi ani planul OTE era să vândă participaţia la Telekom Serbia, estimată la 155 milioane de euro, pentru a obţine fonduri necesare preluării integrale a Romtelecom.