Prognoze pesimiste: preţurile la alimentele procesate vor creşte cu încă 12%

Autor: Liviu Iancu 08.05.2011

Procesatorii susţin ca preţurile pro­duselor alimentare procesate ar urma să crească în următoarele 2-3 luni cu până la 10-12%, după ce, de la începutul anului, pe unele segmente de produse agricole s-au înregistrat scumpiri şi cu peste 20%.

La emisiune "După 20 de ani", difuzată ieri de ProTV, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a susţinut că, în ultima pe­rioadă, preţul la carne a crescut cu 20% şi se vor înregistra, în continuare, scumpiri pentru unele produse procesate, în vreme ce la altele, precum legumele şi fructele preţul ar trebui să scadă.

Săptămâna trecută, la prezentarea raportului asupra infaţiei, guvernatorul BNR Mugur Isărescu s-a plânsă că aproape toată creşterea inflaţiei din aceste prime patru luni ale lui 2011 s-a datorat segmentului măr­furilor alimentare. BNR a ridicat prog­noza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%.

Potrivit lui Isărescu, dificultatea este că producţia internă nu acoperă consumul. Inflaţia anuală a crescut în martie la 8% pe fondul creşterii puternice a preţurilor la unele produse precum cartoful (+24%), zahărul (+12%) sau legumele (+19%).

"În mod normal n-ar mai trebui să crească preţul la ulei şi la zahăr, pentru că e producţie primară, ar trebui să se plafoneze preţul la pâine, ar trebui să scadă sau să rămână constant preţul la legume şi fructe pentru că vine perioada caldă, dar la produsele procesate putem asista la creşteri de preţuri care nu pot să depăşească un 10-12%", a spus Minea la emisiunea citată.

Minea consideră că nu se poate face nimic pentru stoparea preţurilor la alimente atâta timp cât o parte din materiile prime sunt cumpărate din Uniunea Europeană, unde preţurile cresc.

Secretarul de stat în Ministerul Agri­cul­turii Adrian Rădulescu, prezent la emisiune, a explicat majorările de preţuri prin scumpirea cerelelor, care au avut o creştere nemaintâlnită în ultimii 20 de ani.

Minea, a mai declarat că jumătate din piaţa agroalimentară românească este neagră şi că toată lumea îi cunoaşte pe marii evazionişti, dar nu face nimic.

"Guverne de-a rândul au lăsat piaţa neagră pentru a stabiliza preţurile. E o prostie. Piaţa neagră a crescut preţurile. Preţurile cresc în continuare", a spus Minea.

De asmenea, evaziunea în sectorul pani­ficaţiei depăşeşte un miliard de euro şi reprezintă peste 70% din piaţă, a spus Minea.